Se ştia deja că diabetul este unul dintre factorii agravanţi în cazul infectării cu SARS-CoV-2: un diabetic este mai predispus să sufere de o formă severă a bolii şi să moară, la fel ca aceia care suferă de obezitate, de hipertensiune arterială sau vârstnicii.
Niciun studiu nu mersese însă până acum în detaliu, pentru a afla ce tipuri de diabetici suferă de o formă gravă de COVID-19.
Un prim astfel de studiu - publicat în revista de specialitate Diabetologia - a examinat caracteristicile a 1.317 diabetici care sufereau de o formă gravă de COVID-19, internaţi în Franţa între 10 şi 31 martie.
"Pacienţii diabetici au fost identificaţi ca persoane cu risc (...) iar acest mesaj alarmist a fost perceput în acelaşi mod la un pacient cu diabet de tip 2, în vârstă, ca la un pacient tânăr cu diabet de tip 1 de 30 de ani pe insulină", a explicat pentru AFP endocrinologul Bertrand Cariou, care a coordonat acest studiu.
Cercetarea "a făcut posibilă o descriere mai precisă a pacientului diabetic cu risc", a completat profesorul Cariou, de la Spitalul Universitar din Nantes. Diabeticii cu cel mai mare risc în cazul unei infecţii cu SARS-CoV-2 sunt cei vârstnici, supraponderali, cu diabet de tip 2 (cea mai frecventă formă a bolii) şi complicaţii (cardiace, renale, retiniene). Studiul arată, de asemenea, că printre bolnavii cu forme severe de COVID-19 sunt foarte puţini pacienţi cu diabet de tip 1 (doar 3% din cazuri).