De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă? Care e secretul pentru a evita problema

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.10.2024 - 19:07
De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio - cu rol ilustrativ
De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio - cu rol ilustrativ
De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă
De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă

De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă? Oamenii de știință nu au confirmat, deocamdată, o legătură între vârstă și severitatea mahmurelii, dar există câteva motive pentru care persoanele în vârstă s-ar putea simți mai rău după o noapte de băut decât tinerii.

SHARE

De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă?

Mulți oameni cunosc sentimentul care apare după câteva pahare în plus: o durere de cap puternică, pielea umedă, gânduri rapide și stomac deranjat. Adică, simptomele mahmurelii. Dar de ce aceasta pare să devină tot mai intensă pe măsură ce îmbătrânim.

De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă? Care e secretul pentru a evita problema

Adesea, aceste mahmureli par să se înrăutățească odată cu înaintarea în vârstă; persoanele în vârstă constată că, de regulă, cantitatea de alcool pe care obișnuiau să o consume în tinerețe fără efecte negative îi face acum să se simtă mult mai rău.

Atfel spus, „să nu mai țină la băutură” ca altădată. Dar oare mahmureala se agravează cu vârsta?

Din punct de vedere anecdotic, există o mulțime de persoane care ar spune „da”, din experiență personală, dar nu există dovezi științifice clare că mahmureala se intensifică cu vârsta.

Cu toate acestea, există câteva motive plauzibile pentru care ar putea fi așa.

Citește și: Care români trec mai repede peste mahmureală? O activitate zilnică, remediul dovedit științific

„Nu este clar dacă mahmureala se înrăutățește pentru toată lumea pe măsură ce înaintează în vârstă sau doar pentru unii oameni.

Pur și simplu nu au existat suficiente cercetări pe această temă””, a declarat Aaron White, liderul Filialei de Epidemiologie și Biometrie a Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism, pentru Live Science

Dar, cu toate acestea, există unele teorii. Mahmureala este cauzată de o multitudine de modificări ale organismului care apar după consumul excesiv de alcool.

Alcoolul este toxic pentru celule în sensul că poate deteriora ADN-ul și poate împiedica procese celulare importante.

Pe măsură ce este descompus, alcoolul este transformat pentru scurt timp într-o substanță toxică diferită, numită acetaldehidă, înainte de a fi transformat într-un compus mai puțin toxic, numit acetat și, în final, în apă și dioxid de carbon.

Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, enzimele din ficat care metabolizează alcoolul și subprodusele sale toxice pot deveni mai puțin eficiente, astfel încât aceste substanțe chimice toxice pot rămâne în organism mai mult timp decât înainte.

Pe măsură ce îmbîtrânim, rezistența la alcool scade, iar mahmureala de a doua zi devine tit mai intensă - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Atunci când acetaldehida rămâne în ficat, aceasta poate provoca, de asemenea, inflamații generalizate în organism. Citocinele, mesagerii chimici care provoacă inflamația, au fost asociate cu starea de rău, anxietatea, iritabilitatea și oboseala - toate simptome comune ale mahmurelii.

În plus, în comparație cu tinerii, persoanele în vârstă sunt mai predispuse să sufere de dureri cronice și de afecțiuni care provoacă inflamații, cum ar fi diabetul și artrita.

Mahmureala poate fi evitată prin consum redus de alcool

Prin urmare, consumul excesiv de alcool ar putea duce la o dublă inflamare, pe lângă nivelul de bază deja ridicat.

White a declarat că acest lucru ar putea „agrava disconfortul fizic existent” și, în cele din urmă, ar putea duce la o mahmureală mai severă.

Citește și: Chiar ne face consumul de alcool mai sinceri? Cât de adevărată este expresia „In vino veritas”?

Atât consumul de alcool, cât și îmbătrânirea normală pot face dificilă hidratarea, astfel încât combinația dintre cele două ar putea fi o „rețetă” pentru o dimineață grea.

„Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că expulzează apa din organism. Oamenii de știință încă dezbat exact cât de mult e rolul pe care-l joacă deshidratarea în mahmureală”, a mao spus White.

Dar este bine cunoscut faptul că deshidratarea poate provoca dureri de cap și oboseală, ambele simptome comune ale mahmurelii.

Iar după vârsta de 60 de ani, cantitatea totală de apă din organism începe să scadă din cauza pierderii de țesut.

Această deshidratare nu numai că vă pregătește pentru o mahmureală „pe cinste”, dar ar putea, de asemenea, chiar să crească concentrația de alcool din sânge după ce ați băut, a mai spus  White.

„Este posibil ca fiecare pahar să aibă un efect mai puternic pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce ar putea însemna mai multă suferință a doua zi”, a adăugat el.

Atât alcoolul, cât și vârsta perturbă, de asemenea, somnul. Consumul câtorva băuturi poate accelera procesul inițial de adormire, dar poate, de asemenea, să submineze calitatea somnului și să determine oamenii să se trezească mai devreme, ceea ce duce la un somn mai prost în general.

White a declarat că, oricum, calitatea somnului tinde să scadă odată cu vârsta, astfel încât „am putea simți impactul alcoolului asupra oboselii de a doua zi mai mult decât atunci când suntem mai tineri”.

Deși există multe motive potențiale pentru care alcoolul ar putea lovi mai puternic odată cu înaintarea în vârstă, mahmurelile grave nu sunt o parte garantată a îmbătrânirii.

Un studiu realizat pe mai mult de 50 000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani a constatat că persoanele în vârstă au raportat o incidență mai scăzută a mahmurelii după consumul excesiv de alcool, comparativ cu omologii lor mai tineri.

Citește și: Cât de sănătoasă este berea fără alcool, tot mai populară în ultimii ani? Ce spun studiile?

Cercetătorii nu au putut explica această tendință nici măcar atunci când au luat în considerare consumul obișnuit de alcool al fiecărui grup de vârstă sau frecvența consumului excesiv de alcool.

Deși există încă unele dezbateri cu privire la modul exact în care îmbătrânirea afectează mahmureala, White a declarat că un lucru este clar: singura modalitate garantată de a evita o mahmureală este, âîn primul rând, să evitați să beți prea mult.

„Timpul este singurul remediu universal pentru simptomele mahmurelii. Iar a nu consuma prea mult alcool este cea mai bună strategie pentru a le preveni”, a mai adăugat White.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te