De ce este Marea Neagră cea mai poluată din Europa

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.12.2019 - 10:41

Cantitatea de deșeuri marine este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană, iar concentrațiile unor poluanți sunt peste pragul admis, arată ultimele studii făcute în perioada 2017-2019.

SHARE

Marea Neagră a fost, timp de zeci de ani, locul de deversare a deșeurilor agricole și industriale din sud-estul Europei și nu numai.

Acestea au avut un impact atât de mare încât oamenii de știință au considerat părți din mare aproape în întregime moarte. 

Ultimele studii au fost făcute în cadrul proiectului UE/PNUD privind protejarea mediului marin în toată Uniunea Europeană.

Citește și Cum ne afectează substanțele toxice din Marea Neagră

Principalele constatări sunt următoarele:

-> 83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi.

-> Dunărea și Nistrul aduc în mare între 6 și 50 de obiecte pe oră.

-> cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 litri / km2, față de 50 de litri / km2).

-> microplasticul este prezent în sedimentele Mării Negre atât în ​​zona de coastă, cât și la adâncimi de peste 2.000 m.

-> concentrațiile unor substanțe chimice periculoase pentru viața marină și umană depășesc valorile pragului lor de toxicitate.

Printre aceste substanțe s-au numărat benzo(a)piren, mai multe pesticide, insecticide și, de asemenea, mercur și substanțe ignifugante la pești.

În plus, au fost identificate 124 de substanțe chimice periculoase pentru ecosistemul maritim și sănătatea umană, inclusiv poluanți organici persistenți, metale, pesticide, biocide, produse farmaceutice, ignifuganți, poluanți industriali și produse de îngrijire personală. 

O altă problemă este cea a speciilor invazive (specii non-native care pot dăuna mediului local), numărul acestora fiind în creștere.

Folosind o nouă metodă de detectare a ADN-ului dizolvat în apa mării pentru a descoperi fauna care trăiește acolo (e-ADN), s-au găsit noi specii mediteraneene în Marea Neagră, inclusiv peștele doctor Monrovia; barracuda roșie, gobiul gol (Trypauchen vagina) etc.

Citește și Cum ne afectează substanțele toxice din Marea Neagră

Vestea bună este că ADN-ul sturionului european (Acipenser sturio), care era considerat aproape dispărut în Marea Neagră, a fost găsit în multe probe din Marea Neagră. Același lucru este valabil și pentru beluga pe cale de dispariție.

Rezultatele acestui studiu sunt importante pentru stabilirea măsurilor de combatere a poluării în Marea Neagră.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -