Nu ajută cu nimic faptul că rețelele de socializare sunt pline de părinți mândri – și că există o mulțime de cărți și aplicații în tendințe care pretind să spună exact când un copil ar trebui să facă fiecare lucru nou, de la zâmbet la răsturnare până la primul pas. Este aproape imposibil să nu ne întrebăm: copilul meu este în urmă?
Citește și: VIDEO Inaugurată de numai un an o autostradă din România o ia la vale. Bonus, găuri în asfalt
Cu siguranță este important să fii atent la dezvoltarea copilului tău. Dar, pe măsură ce crește,iată câteva lucruri de reținut.
Citește și: VIDEO Accident de „Cod Roșu”, la Pașcani. Autocarul ansamblului artistic Flori de Măr s-a răsturnat
Fiecare copil este diferit. Acesta este într-adevăr cel mai important punct dintre toate. Fiecare copil este unic, din medii de viață diferite, trăind în familii și circumstanțe diferite. Este imposibil ca toți copiii să se dezvolte exact în același mod – chiar și copiii crescuți de aceeași familie.
Există o gamă de normalitate. De exemplu, în timp ce spunem căcei mici ar trebui să meargă la vârsta de un an, acest lucru se poate întâmpla între 9 și 15 luni este bine.
Există diferite aspecte ale dezvoltării și copiii pot trece prin ele în ritmuri diferite. Un copil care poate a mers „devreme”, poate învăța să vorbească mai greu pentru că se distrează foarte mult mergând. Un copil poate fi atât de încântat să învețe să comunice, încât mersul pe jos pare mai puțin interesant. Copiii învață să-și folosească corpul, să învețe cum să comunice, să învețe cum să interacționeze, să învețe cum să înțeleagă lumea din jurul lor - și fiecare copil o face în felul său. Este important să privim întreaga imagine a dezvoltării unui copil, potrivit Harvard Health.
Sfaturi pentru a încuraja dezvoltarea sănătoasă la sugari și copii mici
Iată câteva modalități prin care poți încuraja dezvoltarea copilului tău:
- Joacă-te cu copilul tău! Interacțiunea cu alți oameni, în special cu cei care îi iubesc, este cel mai bun mod pentru un copil de a învăța noi abilități.
- Opriți dispozitivele - nu doar ale copilului, ci și ale dvs.
- Oferă-i copilului tău timp pe podea. Literalmente. Faceți un spațiu curat și puneți-le jos, astfel încât să poată învăța să se târască și să-și folosească în alt mod corpul.
- Citește-i copilului tău! Este una dintre cele mai bune modalități de a-i învăța cuvinte noi - și de a iubi cărțile, ceea ce este un cadou grozav în sine. Este, de asemenea, un mod foarte frumos de a-ți consolida relația cu copilul tău.
- Lasă-l să stea cu tine când faci treabă prin casă.