Nivelul scăzut de vitamina K poate fi asociat cu inflamații crescute și reducerea creșterii de noi celule cerebrale în hipocamp, o regiune a creierului implicată în învățare și memorie.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer (HNRCA) din cadrul Universității Tufts au descoperit aceasta, într-un studiu făcut pe șoareci de vârstă medie.
Un aport insuficient de vitamina K, găsită preponderent în legume cu frunze verzi, precum varza de Bruxelles, broccoli, mazăre verde, kale și spanac, poate duce la un declin cognitiv vizibil.
Creierul tău va fi mai sănătos dacă nu va lipsi această vitamină esenţială
„Vitamina K pare să aibă un efect protector. Cercetarea noastră încearcă să înțeleagă mecanismul care stă la baza acestui efect, astfel încât într-o zi să putem viza în mod specific aceste mecanisme”, a declarat Tong Zheng, autorul principal al studiului, citat de SciTechDaily, conform Mediafax.
În cadrul experimentelor, șoarecii cu deficit de vitamina K aveau o capacitate redusă de a distinge între obiecte familiare și noi, indicând o memorie afectată.
Citeşte şi: Un test de sânge ar putea detecta boala Parkinson cu mult înainte de apariţia simptomelor
De asemenea, au avut nevoie de mai mult timp pentru a învăța locația unei platforme ascunse într-un bazin cu apă, comparativ cu șoarecii care au primit niveluri adecvate de vitamina K.
Examinarea țesutului cerebral al șoarecilor a relevat modificări semnificative în hipocamp, inclusiv un număr redus de celule în proliferare și mai puțini neuroni imaturi nou generați, un proces cunoscut sub numele de neurogeneză.
Citeşte şi: Cel mai bun pește pentru creier, ignorat de români. Ce recomandă Vlad Ciurea de Florii și nu numai
Sarah Booth, director al HNRCA și profesor la Școala Friedman de Știință și Politică a Nutriției din cadrul Universității Tufts, a subliniat că cercetarea nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina K.
Medic analizând imagistica unei rezonanţe magnetice a creierului unui pacient - Foto: Pexels/Anna Shvets
„Oamenii trebuie să aibă o dietă sănătoasă. Trebuie să mănânce legume”, a declarat Booth, adăugând că o dietă sănătoasă este esențială pentru longevitate și menținerea funcțiilor cognitive.