Consumul de canabis este asociat cu un risc dublu de deces din cauza bolilor cardiovasculare, alături de riscuri semnificativ crescute de AVC și sindrom coronarian acut.
Acesta este o reducere sau blocare bruscă a fluxului sanguin către inimă. Descoperirile provin dintr-o analiză combinată a datelor din lumea reală, publicată în revista Heart.
Autorii susțin că marijuana ar trebui reglementată la fel ca tutunul: nu incriminată, ci descurajată în mod activ, cu măsuri pentru a-i proteja pe ceilalți de expunerea la vapori de fumat pasiv.
Consumul de canabis dublează riscul de deces dintr-o boală cardiacă
Potrivit cercetătorilor, consumul de canabis și canabinoizi a crescut brusc în ultimul deceniu. Legalizarea în unele regiuni și utilizarea medicinală mai largă au schimbat probabil percepțiile publice asupra riscului și au contribuit la creșterea popularității drogului, conform scitechdaily.com.
Deși studiile anterioare au asociat consumul de canabis cu problemele cardiovasculare, nivelul exact de risc a rămas neclar.
Această incertitudine este deosebit de importantă, având în vedere creșterile recente ale consumului de canabis și potența tot mai mare a produselor disponibile, notează cercetătorii.
Citeşte şi: 17 kg de cannabis urmau să se vândă pe litoral, de 1 Mai. Polițiștii au împânzit stațiunile
Pentru a oferi mai multă claritate, echipa de cercetare a căutat în bazele de date științifice studii observaționale ample publicate între ianuarie 2016 și decembrie 2023.
Aceștia s-au concentrat pe studii care au examinat consumul de canabis și principalele rezultate cardiovasculare, inclusiv decesele cauzate de boli cardiovasculare, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Din cele 3.012 articole identificate inițial, au fost selectate 24 de studii, pentru analiză centralizată. Aceste studii au inclus date despre aproximativ 200 de milioane de persoane și au constat în 17 studii transversale, 6 studii de cohortă și 1 studiu caz-control.
Citeşte şi: Șeful secției de poliție din Timișoara, prins cu droguri, a fost reținut. Ce pedeapsă riscă?
Participanții la studiu aveau în mare parte vârste cuprinse între 19 și 59 de ani. În studiile în care a fost înregistrat sexul, consumatorii de canabis au fost în mare parte bărbați mai tineri decât neconsumatorii.
Analiza a relevat riscuri crescute pentru consumul de canabis: cu 29% mai mare pentru sindromul coronarian acut; cu 20% mai mare pentru AVC; dublarea riscului de deces, din cauza bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii recunosc că a existat un risc moderat spre ridicat spre subiectivism în majoritatea studiilor incluse, în mare parte din cauza lipsei de informații privind datele lipsă și a măsurătorilor imprecise ale expunerii la canabis.
Citeşte şi: 50 de kilograme de droguri confiscate de polițiștii din România. Unde erau ascunse pachetele?
Într-un editorial conex, doi profresori, Stanton Glantz și Lynn Silver, spun că studiul „ridică semne de întrebare serioase, cu privire la presupunerea că marijuana impune un risc cardiovascular redus”.
Sunt necesare mai multe cercetări, pentru a clarifica dacă riscurile cardiovasculare se limitează la produsele inhalate sau se extind la alte forme de expunere la canabis, sugerează aceștia.
Canabisul este acum, în general, mai puternic și s-a diversificat într-o gamă largă de concentrate inhalate de canabis de înaltă potență, canabinoizi psihoactivi sintetici și produse comestibile, subliniază aceștia.
Cercetător analizând o probă la microscop - Foto: Pexels/Artem Podrez
„Modul în care aceste schimbări afectează riscul cardiovascular necesită clarificare, la fel ca și proporția de risc atribuibilă canabinoizilor în sine, față de particulele în suspensie, terpenele sau alte componente ale expunerii”, spun ei.
Aceștia concluzionează: „Cannabisul trebuie încorporat în cadrul de prevenire a bolilor cardiovasculare clinice. La fel, prevenirea bolilor cardiovasculare trebuie încorporată în reglementarea piețelor de canabis.
Trebuie elaborate, impuse și implementate avertismente eficiente privind produsele și educația privind riscurile.”