Orașele au investit 7.000.000 € în campania de vaccinare. Edilii întreabă dacă își iau banii înapoi

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.01.2021 - 23:53
LATimes
LATimes

Primarii nu știu dacă Ministerul Sănătății le va deconta cheltuielile de milioane de euro pe care le-au făcut sau le vor face pentru amenajarea centrelor de vaccinare.

SHARE

Newsweek România a stat de vorbă cu unul dintre edilii implicați în disputa dintre guvern și asociațiile primariilor din România. Acesta susține, sub anonimat că „deschiderea centrelor depinde de numărul de doze de vaccin pe care le primește fiecare județ. Centrele se deschid în funcție de cantitatea de vaccinuri primite”.

Centrele de vaccinare s-au amenjat în funcție nu doar de numărul locuitorilor din respectivul oraș, ci și din localitățile din apropiere care îi vor fi arondate. Nu în fiecare sat sau comună se vor deschide centre de vaccinare.

Primarul ne-a spus că a plătit pentru amenajarea a două centre cu câte cinci linii de vaccinare 15.000 de euro. Au fost cumpărate diverse piese de mobilier, s-au făcut o serie de modificări, a fost amenajată o sală pentru cei care așteaptă să se vaccineză și pentru cei care trebuie să mai rămână, ulterior, câteva minute. Au fost trasate niște circuite.

Edilul susținea, aseară, că nu crede că își va mai recupera banii investiți. Tot a seară a apărut „Ordonanță privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății”. Ea nu clarifică acest aspect.

Dacă cheltuielile de amenajare a centrelor de vaccinare ar rămâne să fie plătite de primării, la un cost mediu de 7.500 de euro pe centru amenajat, înmulțit cu 930 de centre, ar rezulta suma de 6.93 milioane de euro.  

Citește și: Centrele de vaccinare anti-COVID - peste 112 mil. lei, salariile pentru medici - 1,1 mld. lei

Ministerul a anunțat că va plăti de la buget salariile personalului medical, auxiliar și va acoperi costurile de funcționare din timpul campaniei de vaccinare.

Cine primește banii

Exemplu de la care am plecat este al unui oraș cu 25.000 de locuitori unde s-au deschis 2 centre de vaccinare. El poate fi emblematic la nivel național. Numărul centrelor de vaccinare și al punctelor de vaccinare efective va fi proporțional cu populația din respectiva zonă.

Primarul spune că amenajarea a fost plătită din banii primăriei și vrea să vadă OUG publicată în Monitorul Oficial pentru a ști dacă i se vor deconta cheltuielile. Ceea ce nu poate suporta bugetul unui oraș sunt cheltuielile legate de plata personalui și funcționarea efectivă centrului.

Primarul spune că pentru un centru cu 5 linii care funcționează la capacitate maximă costurile, lunare, estimate ar fi între 75 și 100.000 euro. 

Centru cu cinci linii poate implica plata a peste 15 oameni

Simularea Newsweek România arată coturi mai reduse decât cele estimate de edil. Am încercat să aflăm de unde ar putea veni cheltuielile, lunare, în cazul acestui centru care deservește 12.000 de persoane cu 5 linii de personal. 

Newsweek România a cerut părerea unui medic care lucrează într-un centru deja funcțional.

„Pentru funcționarea unui centru cu cinci linii de vaccinare, e nevoie de cinci asistente care să facă vaccinul. Dacă centrul va funcționa 12 ore, vor fi două schimburi adică 10 persoane care să vaccineze.

Acestea trebuie supravegheate de minim un medic, poate chiar doi pe tură când funcționează la mare capacitate.

Medicii trebuie să ofere explicații celor care se vaccinează și să îi supravegheze după vaccinare. E nevoie de unu sau doi registratori pe tură care să ceară și apoi să introducă datele oamenilor în sistem. Jumătate de oră sau o oră pe zi, la prânz, centrul trebuie închis pentru curățenie, așa că ai nevoie să mai plătești o persoană.

Consider că, în cazul centrelor de vaccinare care nu sunt deschise în spitale, ar trebui să existe o ambulanță echipată pentru urgențe cu personal calificat. Asta implică alte costuri.

„Mai există cheltuieli legate de achiziția seringilor, ace, dezinfectant, apoi serurile trebuie ținute la rece, trebuie achiziționate dispozitive în acest sens”, spune medicul.

100 de lei pentru medic, 50 pentru asistentă

Cu 10 asistente, 4 medici, o persoană reponsabilă de curățenie, 2 registratori am ajunge la 17 persoane care trebuie plătite, lunar într-un centru de vaccinare cu 5 linii. Se mai adaugă doi paznici și, opțional, personal de ambulanță.

În OUG, Ministerul Sănătății aduce câteva clarificări legate de modul cum vor fi plătiți cei care vor munci în aceste centre. Plata se va face cu ora: 100 de lei pentru un medic, 50 lei pentru un asistent și 25 lei pentru registrator. Nu se precizează dacă suma e brută sau netă.

Care ar fi costurile unui centru cu 5 linii de vaccinare care ar deservi 15.000 de oameni care funcționează 12 ore pe zi, inclusiv sâmbăta.

2 medici X 12 ore X 100 lei = 2.400 lei   (fie 2 medici în centru, fie unu în centru, altul pe ambulanță)

5 asistenți X 12 ore X 50 lei = 3.000 lei

2 registratori X 12 ore X 25 lei = 600 lei

Total cheltuieli personal medical pe lună: 6.000 lei X 25 de zile = 150.000 lei / 30.610 euro. Dacă trebuie adăugate taxe în plata cu ora, atunci costul se ridică la 36.000 euro.

Paznic și personal pentru curățenie – 2.000 euro cu taxe.

Utilități și consumabile medicale: seringi, ace, mănuși, vată, frigidere de depozitare, dezinfectant medical și pentru curățenie – estimare 12.000 euro.

Funcționarea unui centru cu 5 linii de vaccinare pe lună, care să deservească 12.000 de oameni, la o primă evaluare, va aduce costuri de 44.000 euro dacă taxele sunt incluse în plata cu ora și 50.000 euro dacă taxele se plătesc separat. 

Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi 930 de centre care vor funcționa cel puțin șase luni.

Costul total estimat este de 279.000.000 de euro, adică 1,37 miliarde de lei (dacă în tariful la plata cu ora nu sunt incluse taxele).

Dacă taxele sunt incluse în tariful cu ora precizat de guvern, atunci suma estimată este de 245.000.000 euro, adică 1,20 miliarde de lei.

Notă: Cifrele estimate sunt apropiate de evaluarea Ministerului Sănătății.

Potrivi notei de Fundamentare din OUG, 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2000 de medici, 6000 de asistenți medicali și 2000 registratori medicali, costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1.188.000 mii lei pentru o perioadă de 6 luni. Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 este necesară o suma de aproximativ 112.783,272 mii

 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te