Echipa, care-l include pe profesorul dr. Toru Minamino de la Juntendo University, a confirmat că la șoarecii cărora li s-a administrat vaccinul s-au observat scăderea numărului de celule zombi, cunoscute în medicină drept celule senescente, și ale zonelor afectate de rigidizare arterială.
„Vaccinul poate fi aplicat în tratamentul rigidizării arteriale, diabetului și altor boli ale bătrâneții”, a declarat Minamino.
Rezultatele echipei de cercetători au fost publicate în revista Nature Aging.
Celulele senescente încetează să se mai dividă, dar nu mor, afectând celulele învecinate și eliberând chimicale care provoacă inflamații.
Citește și
Studiu Oxford: Două doze de vaccin nu induc suficienți anticorpi împotriva Omicron
Schimbare de direcție la primul spital pentru copii construit din donații. Mesaj pentru autorități
Vaccinul face organismul să producă anticorpi ce se atașează de celulele senescente, fiind eliminate apoi de celulele albe ce aderă la anticorpi.
Când echipa a administrat vaccinul șoarecilor cu rigidizare arterială, multe din celulele senescente acumulate au fost eliminate și zonele afectate s-au restrâns.
Administrat șoarecilor în vârstă, a încetinit progresul îmbătrânirii în comparație cu cei nevaccinați.
Multe din medicamentele existente pentru eliminarea celulelor senescente sunt utilizate în tratamentul cancerului și pot provoca efecte secundare negative.
Echipa a declarat că efectele secundare ale noului vaccin sunt mai puține, în timp ce eficacitatea lui durează mai mult.