Cercetătorii au găsit gena protectoare împotriva formei severe de COVID

DE Elena Andrei | 18.01.2022 - 21:27
Cercetătorii au găsit gena protectoare împotriva formei severe de COVID /foto: yahoo

O echipă internațională de cercetători a descoperit o variantă specifică a genei care protejează împotriva infecțiilor severe cu COVID-19.

SHARE

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, Institutul Lady Davis al Spitalului General Evreiesc din Canada și Sistemul de sănătate VA Boston din SUA au studiat seturi de date genetice colectate de la oameni de strămoși diferiți, un studiu comparat ce i-a ajutat să determine gena specifică.

Publicat în revista Nature Genetics, studiul a analizat 2.787 de pacienți spitalizați cu COVID-19 de ascendență africană și 130.997 de persoane dintr-un grup de control. 

80% dintre indivizii de origine africană au avut varianta de protecție, arată studiul. Apoi a fost comparat cu un studiu anterior asupra unor persoane cu moștenire genetică europeană.

„Faptul că indivizii de origine africană au avut aceeași protecție ne-a permis să identificăm varianta unică din ADN care protejează de fapt de infecția cu COVID-19”, a spus unul dintre cercetătorii de la VA Boston Healthcare System, Jennifer Huffman, autor principal al studiului.

Citește și

Oficial: vaccinurile cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate

Autoritățile din Canada au autorizat pastila anti-Covid de la Pfizer sub denumirea de Paxlovid

 

Varianta genei protectoare (rs10774671-G) determină lungimea proteinei codificate de gena OAS1, potrivit cercetătorilor. Studiile anterioare au arătat că varianta mai lungă a proteinei este mai eficientă împotriva COVID-19 sever.

„Acest studiu arată cât de importantă este includerea persoanelor cu strămoși diferiți. Dacă am fi studiat doar un grup, nu am fi reușit să identificăm varianta genei în acest caz”, a spus Hugo Zeberg, unul dintre autorii studiului și profesor asistent la Departamentul de Neuroștiință de la Institutul Karolinska.

Potrivit geneticianului Brent Richards de la Universitatea McGill din Canada, acest studiu este „cheia pentru dezvoltarea de noi medicamente împotriva COVID-19”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.