Cele două vârste la care organismul suferă schimbări majore. Îmbătrânirea poate fi un proces brusc

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.08.2024 - 11:49
Cele două vârste la care organismul suferă schimbări majore. Îmbătrânirea poate fi un proces brusc - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Cele două vârste la care organismul suferă schimbări majore. Îmbătrânirea poate fi un proces brusc - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Care sunt cele două vârste la care organismul suferă schimbări majore? Îmbătrânirea poate fi un proces brusc, conform noilor cercetări. Ce schimbări apar în corpul nostru?

SHARE

Știm că organismul suferă schimbări în timp, dar o nouă cercetare sugerează că aceste schimbări ar putea fi bruște și dramatice, față de ce se credea anterior.

Un nou studiu realizat de Stanford Medicine arată că multe dintre moleculele și microorganismele corpului cresc sau scad brusc în număr în două momente specifice - la 44 și 60 de ani.

Cele două vârste la care organismul suferă schimbări majore. Îmbătrânirea poate fi un proces brusc

Cercetările sugerează că, în loc să fie un proces lent și constant, îmbătrânirea are loc în cel puțin două reprize accelerate. Studiul, care a urmărit mii de molecule diferite la persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, a detectat două valuri majore de schimbări în jurul vârstei de 44 de ani și din nou la 60 de ani.

Citește și: Un doctor de 78 de ani susține că are o vârstă biologică de 57. Ce alimente consumă săptămânal

Descoperirile ar putea explica de ce la anumite vârste apar brusc anumite probleme de sănătate, inclusiv probleme musculo-scheletice și boli cardiovasculare, conform The Guardian.

„Nu ne schimbăm doar treptat de-a lungul timpului. Există unele schimbări cu adevărat dramatice”, a declarat profesorul Michael Snyder, genetician și director al Centrului pentru Genomică și Medicină Personalizată de la Universitatea Stanford și autor principal al studiului.

„Se pare că la 44 de ani începe o perioadă de schimbări dramatice, la fel și la 60 de ani - și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați.”

Cercetarea a urmărit 108 voluntari și a evaluat 135.000 de molecule diferite (ARN, proteine și metaboliți) și microbi (bacteriile, virușii și ciupercile care trăiesc în intestinele și pe pielea participanților).

Cele mai multe molecule și microbi nu s-a modificat în mod treptat, cronologic. Atunci când oamenii de știință au căutat grupurile de molecule cu cele mai mari schimbări, au descoperit că aceste transformări aveau tendința de a se produce atunci când oamenii aveau între 40 și 60 de ani.

Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani

Vârful de îmbătrânire de la 44 de ani fost neașteptat și, inițial, s-a presupus că este rezultatul schimbărilor perimenopauzei la femei, care distorsionează rezultatele pentru întregul grup. Dar datele au arătat că schimbări similare au avut loc și la bărbații de 40 de ani.

„Acest lucru sugerează că, în timp ce menopauza sau perimenopauza pot contribui la schimbările observate la femeile în vârstă de 40 de ani, există probabil alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări atât la bărbați, cât și la femei”, a declarat Dr. Xiaotao Shen, fost cercetător postdoctoral la Stanford Medical School și primul autor al studiului, care se află acum la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Primul val de modificări a inclus molecule legate de bolile cardiovasculare și de capacitatea de a metaboliza cafeina, alcoolul și lipidele. Al doilea val de modificări a inclus molecule implicate în reglarea imunității, metabolizarea carbohidraților și funcția renală. Moleculele legate de îmbătrânirea pielii și a mușchilor s-au modificat în ambele momente.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Modelul se potrivește cu dovezile anterioare conform cărora riscul multor boli legate de vârstă nu crește progresiv, riscul de Alzheimer și de boli cardiovasculare prezentând o creștere abruptă după 60 de ani. De asemenea, este posibil ca unele dintre schimbări să fie legate de stilul de viață sau de factori comportamentali.

De exemplu, modificările în metabolizarea alcoolului ar putea rezulta dintr-o creștere a consumului după 40 de ani, care poate fi o perioadă stresantă a vieții.

„Cred cu tărie că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață în timp ce suntem încă sănătoși”, a spus Snyder.

Descoperirile sunt publicate în revista Nature Aging.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te