Cel mai sănătos aliment din lume. Nici nu te-ai fi gândit la acesta. De ce este pe locul 1?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.04.2024 - 09:07
Cel mai sănătos din lume Foto: pixabay.com - rol ilustrativ
fructe Foto: Unsplash.com
Foto: Facebook/ ierburi uitate

Când vorbim despre alimente sănătoase ne gândim imediat la fructe și legume. Este adevărat însă cel mai sănătos aliment din lume nu se află printre cele pe care le alegem zilnic. Nici măcar nu ne gândim la acesta. Nici cel aflat pe următoarele locuri în clasament.4

SHARE

Dacă vrei să mănânci sănătos trebuie să știi care sunt cele mai bune alimente pentru organizmul tău. 

Dar, în general, ceea ce este super sănătos pentru o persoană poate fi o catastrofă pentru alta. Cu toate acestea, dacă te uiți la substanțele nutritive vitale pe care le conține, există alimente care sunt în mod clar printre cele mai sănătoase din lume.

Un specialist a analizat cantitatea de 17 nutrienți vitali găsiți în alimente. Acesta a pus proporția de nutrienți, cum ar fi vitamina A, B12 sau fibre, în raport cu numărul de calorii. Cu cât este mai mare valoarea unui aliment, cu atât este mai sănătos.

Surpriza: Doar un singur aliment a reușit să obțină 100% din nutrienții necesarului zilnic la 100 de calorii.

Cel mai sănătos aliment din lume. Nici nu te-ai fi gândit la acesta. De ce este pe locul 1?

Consumul de fructe este cu siguranță întotdeauna o idee bună. Cu toate acestea, legumele sunt chiar mai sănătoase. Surpriza este ascunsă în primul loc: cea mai sănătoasă mâncare dintre toate este năsturelul. Această plantă medicinală discretă, cunoscut în terminologia populară brâncuță sau măcriș de baltă, atinge 100% din doza zilnică recomandată de 17 nutrienți la 100 de calorii.

Nasturelul are un gust minunat în mâncărurile cu cartofi, oăa sau în salate. Ele dau mâncării o notă  ușor picantă. Dacă vă creșteți singuri planta, trebuie să vă asigurați că o udați des.

Citește și: Ce aliment trebuie să mănânci în fiecare zi pentru a deveni mai frumos? Nu te-ai fi așteptat la asta

Pe locul doi se află varza chinezească. Aceste legume sunt ușor de digerat și aduc multe substanțe nutritive sănătoase cu ele. Doar 100 de grame acoperă un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, varza chinezească este bogată în proteine vegetale și aminoacizi de înaltă calitate.

Pe locul 3 este manglod sau sfecla elvețiană.  Cu locul al treilea, legumele cu frunze verzi au ajuns înaintea spanacului (locul cinci) în lista celor mai sănătoase alimente.

Practic, legumele verzi sunt printre cele mai sănătoase alimente din lume. Locurile rămase în primele zece sunt, de asemenea, ocupate de verde. Locul al patrulea merge la frunzele de sfeclă roșie, urmate de spanac, cicoare, salată verde, patrunjel, salată romană și varză.

Devine puțin mai colorat în top 20: ardei roșii, arpagic, varză, broccoli și dovleac. Dacă pur și simplu puneți totul împreună într-o tigaie, veți avea o masă delicioasă și, mai presus de toate, extrem de sănătoasă în cel mai scurt timp.

Cele mai sănătoase fructe din lume

Cine ar fi crezut? Dintre cele 41 de alimente examinate care au îndeplinit criteriile, doar șapte au fost fructe. Așa că lămâia a ajuns pe locul 28. Acest lucru îl face cel mai sănătos fruct din lume - pentru că nici un singur tip de fruct nu a ajuns în primele zece.

Citește și: Ce să mănânci să fii mai atractiv? Impactul vital al micului dejun asupra hormonilor tăi

Desigur, chiar dacă merele, afinele și bananele nu sunt în clasament, asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase. Dar lista a fost întocmită în conformitate cu criterii foarte stricte, astfel încât doar alte șase tipuri de fructe au făcut-o în afară de lămâie.

Drept urmare, căpșunile au ajuns pe locul 30 în clasament. Deși 90% din nucile colective constau din apă, restul de zece procente conțin o mulțime de vitamine. Cu o mână de căpșuni, acoperiți deja nevoia de vitamina C pe zi. În același timp, fructele roșii sunt, de asemenea, surprinzător de scăzute în calorii și grăsimi.

Foto: Unsplash.com

În plus față de lămâie, alte fructe citrice au transformat-o în cele mai sănătoase alimente. Grapefruitul portocaliu, lime și roz au aterizat pe locurile 33, 34 și, respectiv, 35. Grapefruitul alb este, de asemenea, acolo și poate fi fericit de locul 41.

Murele au ajuns pe locul 38 în topul celor mai sănătoase alimente. Dacă mâncați mure frecvent, vă protejați celulele de radicalii liberi și vă întăriți sistemul imunitar. Boabele întunecate au, de asemenea, un efect pozitiv asupra nervului optic datorită provitaminei A pe care o conțin și, de asemenea, stimulează digestia.

Citește și: Ce mănânci la micul dejun ca să arăți fantastic la prima întâlnire? Ce carbohidrați sunt în meniu?

Dacă doriți să mâncați sănătos, ar trebui să mâncați o dietă variată. Consumați cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi. O dietă sănătoasă include acizi grași nesaturați, cum ar fi cei găsiți în pește, avocado și nuci, precum și carbohidrați buni, pe care îi puteți găsi în cereale integrale.

De asemenea, nu subestimați leguminoasele. Fasolea, lintea, mazărea și produsele din soia sunt deosebit de bune pentru a vă satisface nevoile de proteine. De asemenea, vă mențin plini pentru o lungă perioadă de timp, consumându-le. Leguminoasele sunt deosebit de esențiale pentru vegetarieni și vegani, deoarece conțin o mulțime de vitamine B și sunt una dintre cele mai bune surse de fier pe bază de plante, scrie focus.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te