Ce trebuie să faci înainte de analizele la sânge? Peste jumătate dintre ele dau rezultate eronate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.04.2024 - 13:20
Ce trebuie să faci înainte de analizele la sânge Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Ce trebuie să faci înainte de analizele la sânge Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

De cele mai multe ori, medicii cer analize de sânge amănunțite îaninte să pună un diagnostic. Însă multe dintre acestea au rezultate eronate. Specialiștii spun că pacienții trebuie să aibă grijă la mai multe aspecte înainte să meargă la centrul de recoltare.

SHARE

Un medic timișorean susține că mai mult de jumătate din analizele de laborator  dau rezultate eronate din cauza pacienților, care nu respectă o anumită conductă, înainte de recoltare.

Mulți dintre ei nu știu care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze înainte să meargă să recolteze probe pentru analize. Alții pur și simplu nu cred că sunt relevante. 

Ce trebuie să faci înainte de analizele la sânge? Peste jumătate dintre ele dau rezultate eronate

Pacienții trebuie să aibă o conductă specifică, înainte de a merge la recoltarea sângelui pentru analiză. Sunt câteva lucruri de bază pe care trebuie să le aibă în vedere, care cuprind, în general, să se pregătească de măcar două-trei zile, cu anumite restricții alimentare, evitarea viciilor și hidratarea respectivei.

 „În mod special trebuie evitate alimentele grase, preparate prăjite, dulciurile concentrate și alcoolul – care ar trebui în mod special evitat pentru o durată de timp mai îndelungată, 24 sau chiar 72 de ore.

Citește și: Cum îți poți face analize medicale gratuite, decontate prin CAS, chiar dacă nu mai sunt fonduri

Nerespectarea acestor restricții de bază atrage după sine o întreagă serie de modificări ale rezultatelor – glicemia sanguină va fi crescută, ureea, creatinina serică și acidul uric vor avea valori ridicate, trigliceridele și colesterolul total vor fi, de asemenea, crescute.

 Aportul hidric în cele 24 de ore care preced recoltarea trebuie să fie situate în limitele fiziologice normale de 1.5-2 l. Prea puțină apă, sau chiar prea multă apă, poate duce la rezultate modificate mai ales pentru parametrii urinari – dar chiar și pentru cei sanguini, prin hemoconcentrare, respectiv hemodiluție”, subliniază dr. Marius Georgescu- medic specialist Medicina de Laborator la Spitalul Clinic CFR Timișoara, pe pagina de Facebook a spitalului.

 Ce trebuie să facă pacienții înainte de analize

La recoltarea de sânge, este bine ca pacientul să anunțe din timp dacă urmează vreun tratament, care ar putea afecta detectarea vreunui patogen. În ceea ce privește examinarea femeilor, li se recomandă trecerea perioadei menstruale, pentru a evita contaminarea cu sânge a probei. Chiar și sportul poate influența anumiți parametri, la analize.

 „Trebuie informat medicul despre orice fel de tratament medicamentos pe care îl luați, chiar și aparent banalele vitamine, oligoelemente sau complexe multivitaminice. Dozele în exces pot fi la fel de dăunătoare sau chiar și mai dăunătoare decât carențele, și pot să conducă medicul către concluzii eronate – complexe administrate în exces pot duce la valori artificiale crescute sau pot acoperi care provoacă o afecțiune. Antibioticele pot conduce la rezultate fals negative pentru analiza bacteriene.

Citește și: ”Nu e normal să moară atâția oameni”. Ce se întâmplă de la 1 iulie cu bolnavii de cancer neasigurați

 Diureticele vor afecta valoarea electroliților din ionogramă, mai ales Na+, K+, Cl+.

 Majoritatea substanțelor medicamentoase pot avea efecte temporare negative pentru ficat sau rinichi – la momentul recoltării ele pot rezulta în valori crescute ale transaminazelor hepatice, a ureei și creatininei serice.

 Efortul fizic este contraindicat înainte de recoltare. Efortul muscular va duce la modificarea valorii unor parametri, iar efortul intens la secreția (și deci creșterea valorii) unor hormoni, precum hormonii tiroidieni, la modificarea valorii creatininei și potențial la eliberarea în sânge a unor componente situate la nivel intracelular precum creatin-kinaza ( CK).

În cazul unui test din urină, trebuie să aveți în vedere riscul contaminării bacteriene și faptul că urina păstrată pentru mult timp se deteriorează ca probă. Pe cât posibil, este recomandată efectuarea examenului sumar de urină în absența fluxului menstrual, în extremis impunându-se folosirea unui tampon intravaginal.

 Chiar și o banală țigară sau o cafea, înainte de recoltare, pot duce la anumite modificări – deși pentru marea majoritate a investigațiilor, acestea pot fi consumate fără griji”, mai spune dr. Marius Georgescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te