Ce se știe despre vaccinul AstraZeneca: factori de risc și ipoteze

DE Adina Mutăr | 05.04.2021 - 19:24
Întrebări și răspunsuri pentru AstraZeneca? Foto: CNBC
Întrebări și răspunsuri pentru AstraZeneca? Foto: CNBC

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) - care a declarat că beneficiile vacccinului AstraZeneca depășesc riscurile, deci rămâne în uz - va furniza o evaluare actualizată săptămâna viitoare. Până atunci, rămân întrebările despre cât de sigur este vaccinul.

SHARE

Îngrijorările sunt legate de cheagurile de sânge observate în urma vaccinării cu AstraZeneca, un efect foarte rar, dar grav, pentru că duce la moartea unor persoane. Iar după unii specialiști, aceste cazuri sunt mai frecvente decât la populația generală și nu s-a descoperit altă legătură cauzală decât vaccinul.

 

Ce s-a observat până acum


Cheagurile de sânge observate la câteva zeci de persoane vaccinate cu AstraZeneca sunt descrise de Agenția Franceză pentru Medicamente (ANSM) drept „extrem de atipice”, potrivit France 24.

„Această tromboză a venelor mari este neobișnuit localizată în creier și chiar mai rar în tractul digestiv. Este un tip foarte neobișnuit de tromboză, are un profil clinic similar și un moment similar de debut”, a comunicat ANSM, remarcând legătura cu vaccinul, dar subliind că este vorba de „un risc mic”.

De asemenea, vaccinul a fost asociat și cu câteva cazuri ce prezentau o afecțiune caracterizată prin niveluri anormal de scăzute de trombocite, al căror rol este să formeze cheaguri pentru a opri sau preveni sângerarea.

La mijlocul lunii martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Germania, Institutul Paul Ehrlich (PEI), a descris „un număr aberant de mare” de cazuri ce implică formarea de cheaguri de sânge în creier, în special la femeile tinere și de vârstă mijlocie.

Citește și

Olanda suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, după un deces

Experţi germani recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu primească a doua doză de AstraZeneca

 

Potrivit unor specialiști, acest set de simptome a indicat așa-numita coagulare intravasculară diseminată (DIC), în care se formează cheaguri de sânge în tot corpul.

Observată și în cazuri extreme de sepsis (sindrom clinic cauzat de un răspuns inflamator exagerat al gazdei la infecție ca urmare a activării necontrolate a sistemului imunitar), această afecțiune implică „atât tromboză, cât și hemoragie”, a declarat Odile Launay, membru al celulei de criză privind pandemia a Guvernului francez.

Legătura cauzală cu vaccinul

„O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă, iar analizele continuă", a declarat EMA săptămâna trecută.

Agenția a programat o sesiune de analiză în perioada 6-9 aprilie.

Alți specialiști au fost mai categorici.

„Trebuie să nu mai speculăm dacă există sau nu o legătură - toate cazurile au prezentat aceste simptome la trei până la zece zile după inocularea vaccinului AstraZeneca", a spus Pal Andre Holme, care conduce o echipă la Spitalul Național din Oslo ce lucrează la aceste cazuri.

„Nu am găsit niciun alt factor declanșator”, a declarat acesta categoric.

Agenția Națională pentru Medicamente din Norvegia a susținut această evaluare, cu unul dintre directori, Steinar Madsen, spunând că „există probabil o legătură cu vaccinul”.


Cât de mare este riscul

Începând de la 31 martie, EMA a identificat 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) în lume - 44 dintre acestea în Europa - dintre 9,2 milioane de doze de AstraZeneca administrate.

Dintre aceste cazuri, 14 au avut ca rezultat decesul, deși „nu este posibil să se atribuie definitiv decesele acestei forme rare de tromboză”, după cum a declarat săptămâna trecută șeful EMA, Emer Cook, într-o videoconferință.

În Germania, au existat 31 de cazuri suspecte de CVST - 19 prezentând o scădere a trombocitelor - cu nouă decese, potrivit Institutului Paul-Ehrlich.

Aceste cazuri se raportează la 2,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca utilizate, adică puțin peste un caz la 100.000 de doze.

Cifrele comparabile pentru Franța sunt 12 cazuri și patru decese din 1,9 milioane de doze, iar pentru Norvegia, cinci cazuri și trei decese din 120.000 de doze.

Marea Britanie - unde AstraZeneca a fost administrat mai mult decât în orice altă țară - a înregistrat 30 de cazuri, inclusiv șapte decese, la un total de 18,1 milioane de doze.

Dar, pentru autoritățile medicale, este un risc prezent pentru toate medicamentele, iar ponderea beneficiilor este indiscutabilă.

„Am prefera cu toții să avem medicamente 100% sigure, dar acestea nu există", a declarat Adam Finn, medic pediatru, profesor la Universitatea din Bristol, referitor interdicțiile față de vaccinul AstraZeneca în Germania și în alte țări.

„În prezent, cel mai mare risc pentru viețile noastre este Covid-19”, a adăugat Finn.

„Nu trebuie să permitem ca această boală să mai ia milioane de vieți. Singura modalitate de a o controla eficient este prin vaccinare”.

EMA a susținut în mod constant acest punct de vedere.


Factori de risc

Majoritatea cazurilor de tromboză cerebrală au apărut la cei cu vârsta sub 65 de ani, dar este imposibil să se tragă concluzii cu privire la vârstă, deoarece vaccinul a fost administrat până în prezent în special în rândul populațiilor mai tinere, personal necesar.

Faptul că majoritatea cazurilor au fost în rândul femeilor este un punct de vedere statistic și poate reflecta pur și simplu faptul că în sectorul sănătății lucrează în principal femei, iar acestea au primit vaccinul cu prioritate.

„În prezent, analiza nu a identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedentele medicale anterioare de tulburări de coagulare pentru aceste evenimente foarte rare", a comunicat EMA.

Cu toate acestea, unele țări au întrerupt vaccinul AstraZeneca.

Germania a decis săptămâna trecută să interzică utilizarea acestuia pentru persoanele sub 60 de ani, în timp ce în Canada - ca și în Franța - pragul de vârstă este de 55 de ani. În Suedia, limita de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca este de 65 de ani.

„Nu avem un singur tip de vaccin, avem mai multe”, a declarat Sandra Ciesek, profesor de virologie medicală la Universitatea Goethe din Frankfurt, în revista Science.

„Restricționarea vaccinului AstraZeneca la anumite categorii de vârstă are sens, pentru a elimina orice factor de risc. Pentru aceștia putem utiliza alte vaccinuri.”

Norvegia și Suedia au suspendat cu totul vaccinul AstraZeneca.

Posibile explicații

Pentru moment, există doar ipoteze, deși EMA este de așteptat să indice săptămâna viitoare care sunt cele mai probabile.

Într-un studiu lansat la 28 martie, care nu a fost încă evaluat la scară largă, cercetătorii germani și austrieci au indicat un mecanism biologic cunoscut ca o posibilă explicație a creșterii aparente a trombozei atipice.

Vaccinul AstraZeneca, au scris aceștia, este asociat cu o tulburare „care seamănă clinic cu trombocitopenia indusă de heparină (HIT)".

HIT este o reacție rară și gravă a sistemului imunitar la medicamentul anticoagulant heparină.

Autorii, conduși de Andreas Greinacher, de la Universitatea din Greifswald, au propus o nouă denumire pentru acest sindrom indus de vaccin: „trombocitopenia imună protrombotică indusă de vaccin (VIPIT)”.

Cercetătorii de la Spitalul Național din Oslo au sugerat anterior că aceste afecțiuni ar fi putut fi declanșate de un „răspuns imun puternic” la vaccin.

O asociație de oameni de știință și medici francezi a avansat ipoteza că un astfel de răspuns imun ar putea proveni din inserarea accidentală a acului într-o venă din brațul superior, vaccinul trebuind să fie administrat intramuscular.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te