Ce se întâmplă cu vaccinurile anti COVID care expiră. Soluția găsită de SUA și OMS

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 23.06.2021 - 23:30
Ce se întâmplă cu vaccinurile anti COVID care expiră. Soluția găsită de SUA și OMS. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Campania de vaccinare anti COVID-19 din România se desfășoară foarte lent, iar în prezent există un excedent de doze care riscă să expire înainte de a fi folosite.

SHARE

România oferea miercuri, 23 iunie, 937.826 de doze de vaccin, dintre care peste 700.000 de la Pfizer-Biontech, iar restul de la Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Doar că interesul pentru vaccinare a scăzut la cote minime. Cu o zi înainte, doar 23.750 de români s-au imunizat cu prima sau a doua doză. 

În plus, România continuă să primească dozele pe care le-a contractat. În urmă cu două zile, o nouă tranșă de 208.800 doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca a intrat în țară. Pe 17 iunie, au venit și 48.000 de doze de vaccin Janssen (Johnson&Johnson).

Peste 165.000 de doze de vaccin Vaxzevria (Astra Zeneca) și aproape un milion de doze de Pfizer au sosit la începutul lui iunie.

Doar că toate acestea au și o dată de expirare. 

Ce se întâmplă cu vaccinurile anti COVID care expiră

Valabilitatea în momentul de față este de șase luni pentru vaccinul de la compania Pfizer-BioNTech în condițiile stocării la minus 80 de grade, pentru AstraZeneca, de asemenea, șase luni la o temperatură de plus 2, plus 8 grade, pentru compania Moderna 6 luni la stocare în condiții de minus 20 de grade și pentru vaccinul de la Johnson & Johnson 24 de luni la minus 20 de grade, sau trei luni la 2-8 grade.

De asemenea, Johnson & Johnson este stocat la minus 20 de grade și se trece pe lanțul de frig de 2-8 grade doar atunci când există certitudinea că se consumă, adică se distribuie către centrele de vaccinare și direcțiile de sănătate publică, potrivit unui răspuns oferit Newsweek România de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

România a găsit până acum două soluții pentru a rezolva problema vaccinurilor în exces: pe de o parte, a cerut producătorilor să diminueze cantitatea pe care o trimit în țară, iar pe de altă parte a anunțat că va revinde sau dona ce prisosește românilor. 

Guvernul României anunța la finalul lui mai că pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca

Citește și: Guvernul ar putea exporta dozele nefolosite de vaccin AstraZeneca

Dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Admnistrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA au găsit și o alte soluții la problema expirării vaccinurilor.

De asemenea, este analizată situația și în Europa, în condițiile în care campania de vaccinare merge prost și în alte țări din UE. 

„Companiile producătoare studiază în continuare extinderea stabilității vaccinulurilor în diferite condiții de temperatură. În momentul acumulării suficientelor date de stabilitate, le depun la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) spre a fi analizate, urmând ca EMA să emită o recomandare de extindere a perioadei de stabilitate în respectivele condiții, recomandare ce va fi aprobată de Comisia Europeană”, a menționat CNCAV. 

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății

OMS a cerut țărilor africane să nu distrugă vaccinurile Covid-19 care au depășită data de expirare, ci să le depoziteze și să aștepte date suplimentare, potrivit BBC.

Apelul a venit după ce Malawi și Sudanul de Sud au declarat că vor distruge mai mult de 70.000 de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, deoarece au expirat la mijlocul lunii aprilie.

Dar Centrele pentru Controlul Bolilor din Africa (Africa CDC) au declarat că s-a asigurat că dozele sunt sigure de utilizat.

Multe vaccinuri pot fi utilizate până la 36 de luni de la fabricație, dar, din cauza faptului că administrarea Covid-19 s-a întâmplat de curând, nu există suficiente date pentru a-și dovedi eficacitatea pe perioade mai lungi, menționează BBC.

Soluția găsită de SUA

Autoritățile de reglementare americane au prelungit cu șase săptămâni data de expirare a milioanelor de doze de vaccin coronavirus Johnson & Johnson, a anunțat compania joi.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a ajuns, pe 11 iunie, la concluzia că injecțiile rămân sigure și eficiente încă 1,5 luni de la data de expirare oficială. În februarie, FDA a autorizat mai întâi vaccinul timp de până la trei luni, atunci când este depozitat la temperaturi normale de refrigerare.

Oficialii americani avertizaseră la începutul acestei săptămâni că multe doze de J&J depozitate vor expira înainte de sfârșitul lunii.

Schimbarea FDA oferă autorităților mai mult timp pentru a utiliza vaccinul, a raportat Associated Press. Multe state au adoptat o abordare „first-in-first-out” pentru a încerca să utilizeze mai întâi vechile lor vaccinuri.

Datele de expirare a vaccinurilor se bazează pe informații de la producătorii de medicamente cu privire la durata de viață a vaccinurilor. J&J a spus că FDA a adăugat șase săptămâni pe baza datelor din studiile în curs ale companiei privind stabilitatea vaccinului.

FDA a revizuit datele de expirare pentru toate cele trei vaccinuri autorizate în această țară, deoarece companiile au continuat să testeze loturile în lunile de la lansarea inițială a fotografiilor. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna, autorizate în decembrie, au o perioadă de valabilitate de șase luni, a raportat AP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te