Ce se întâmplă cu impozitul pe concediile medicale? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.03.2024 - 18:44
Ce se întâmplă cu impozitul pe concediile medicale? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce se întâmplă cu impozitul pe concediile medicale? Proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la eliminarea impozitului pe concediile medicale se află la Camera Deputaţilor, a transmis Marcel Boloș.

SHARE

Proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la eliminarea impozitului pe concediile medicale se află la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem de modificări intervin asupra textului propus, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Ce se întâmplă cu impozitul pe concediile medicale? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale în cursul anului 2023.

Am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde lei şi suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu", a explicat Boloş la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Citește și: Parchetul Codruței Kovesi a „descins” în stațiunile de ski din Bulgaria. Ce anchetează?

El a reiterat că nu este vorba despre bolnavii oncologici, despre indemnizaţia maternală şi sau despre copiii care au nevoie de îngrijiri.

"E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei pe care le încasăm.

Dar, repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale cum se tot vehiculează în spaţiul public, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, acestea ţin de raţiuni care au în vedere o acordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate", a punctat Boloş.

Citește și: Dăncilă, la masă cu George Simion și Cristian Terheș. În ce condiții va susține candidații AUR?

Plenul Senatului a adoptat, în februarie, cu amendamente, OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, fiind eliminată taxarea cu 10% a concediilor medicale.

Iniţial, Guvernul prevăzuse prin OUG 115/2023, care a primit în februarie raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare şi vot din partea plenului, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te