Au fost introduse noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere şi înfiinţându-se Institutul Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) prin reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, care se desfiinţează.
Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.
Citește și: VIDEO Au plătit 235.000 $ ca să devină cu 15 cm mai înalți. Procedura impune ruperea picioarelor
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat cu 73 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 30 de abţineri.
Citește și: FOTO Un preot și-a luat Audi de sute de cai, a apăsat accelerația și a murit pe A1. Nu purta centura
Actul normativ a fost criticat în plen de senatorul USR Eugen Negoi, care a anunţat că partidul său se va abţine de la vot, întrucât înfiinţarea INMSS poate fi privită "ca o nouă sinecură".
"Ne-am uitat foarte atent la ceea ce prevedea această ordonanţă şi înfiinţarea acestui INMSS, Institutul Naţional de Sănătate ş.a.m.d. Presupune înfiinţarea unor noi posturi, vreo 70 şi ceva, şi atunci era clar că nu aducea absolut nicio îmbunătăţire sistemului medical prin înfiinţarea unei noi instituţii care poate fi privită, fără nicio rezervă, ca pe o nouă sinecură", a afirmat Negoi.
El a reclamat şi numărul mare de amendamente la proiect (50), susţinând că acest lucru evidenţiază "bâlbâiala" Guvernului.
"Bâlbâiala Guvernului se vede foarte clar din ceea ce Comisia de sănătate a amendat şi pentru că acele amendamente rezolvă bună parte din ceea ce se doreşte reforma din Sănătate şi aici mă refer la reglementări ce privesc concursurile în sistemul de sănătate, reglementări ce privesc chiar rezidenţiatul sau, cea mai importantă reglementare, cea care rezolvă sau sper că rezolvă, în bună parte, bâlbâiala instituţiei numită Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu a putut să-şi susţină un punct de vedere pertinent în procesul pe care l-a avut cu Curtea de Conturi în speţa farmaciilor", a susţinut senatorul USR.
În opinia senatorului AUR Sorin Lavric, proiectul vizează organizarea unor concursuri "măsluite", iar scopul înfiinţării institutului este acela de alcătuire a "unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri".
"Împărtăşesc opiniile domnului senator Negoi. (...) Este vorba despre organizarea unor concursuri pentru ocuparea mai multor funcţii de conducere. (...) Toate aceste concursuri sunt nişte întreceri al căror câştigător este ştiut dinainte. Altfel spus, concursurile acestea sunt măsluite. Niciodată nu le vom putea verifica până într-atât de bine încât să se desfăşoare în mod onest şi corect, să fie ales cel care chiar merită să ocupe acea funcţie. A doua obiecţie, articolul acesta prevede înfiinţarea acestui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate. Deja există o Şcoală Naţională de Sănătate şi Management, care are exact aceleaşi atribute ca acest nou institut pe care legea vrea să-l înfiinţeze. Este limpede că schimbând organigrama se vrea, de fapt, alcătuirea unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri. Din acest motiv, senatorii AUR se vor abţine la vot la acest proiect", a transmis Lavric.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Adrian Streinu-Cercel, a precizat că INMSS trece în subordinea Ministerului Sănătăţii.
"Aş vrea să facă o mică remarcă vizavi de acest institut, el trece de fapt în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum trebuie să fie de altfel şi, ca atare, acesta a fost unul din motivele pentru care şcoala a fost trecută în subordinea Ministerului Sănătăţii", a explicat Cercel.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, scrie Agerpres.