Potrivit experților, alimentele păstrate continuu la -18 °C sunt întotdeauna sigure. Doar calitatea se deteriorează din cauza depozitării îndelungate.
Congelarea menține alimentele în siguranță, încetinind mișcarea moleculelor, punând microbii într-o stare latentă.
Congelarea conservă alimentele mai mult timp, deoarece previne creșterea microorganismelor care provoacă atât alterarea alimentelor, cât și bolile de origine alimentară. Congelarea la -18 °C inactivează microbii găsiți în alimente: bacterii, drojdii și mucegaiuri.
Cu toate acestea, după decongelare, acești microbi pot deveni din nou activi și, în condițiile potrivite, se pot multiplica la niveluri care pot duce la boli de origine alimentară.
Deoarece apoi se înmulțesc aproximativ în aceeași rată ca și microorganismele de pe alimentele proaspete, articolele decongelate trebuie manipulate în același mod ca orice aliment perisabil.
Congelați alimentele cât mai repede posibil pentru a-și păstra calitatea
Înghețarea rapidă previne formarea de cristale mari de gheață nedorite în produs, deoarece moleculele nu au timp să se formeze în fulgii de zăpadă caracteristici cu șase laturi.
Citește și: Leacul băbesc care alungă gripa și răceala. Ce mănânci ca să scapi rapid de boală. Îl ai în casă
Înghețarea lentă creează cristale de gheață mari, perturbatoare, care dăunează celulelor și dizolvă emulsiile pe măsură ce se dezgheț.
În mod ideal, un vas de 5 cm grosime ar trebui să înghețe complet în aproximativ 2 ore. Dacă congelatorul dvs. de acasă are un raft de „congelare rapidă”, folosiți-l.
Nu stivuiți niciodată pachetele de congelat unul peste altul, doar atunci când sunt deja congelate, întindeți-le într-un singur strat pe rafturi diferite.
Cum putem dezgheța carnea eficient
Există trei moduri sigure de a dezgheța alimentele: în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Cel mai bine este să planificați din timp pentru o dezghețare lentă și sigură în frigider.
Citește și: 5 lucruri de făcut în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Scapi rapid de simptomele păcătoase
Dozele mici se pot dizolva peste noapte; majoritatea alimentelor necesită o zi sau două.
În cazul cărnii tocate și pieselor de pasăre, aceasta este de 3-4 luni, iar cârnații și slănina își păstrează calitatea timp de 1-2 luni.