Cei care trăiesc în așa-numitele „zone albastre” au fost studiați din ce în ce mai mult de la începutul anilor 2000 - aceștia sunt oameni din cinci locații particulare de pe glob, care par să aibă anumite trăsături în comun care îi ajută să ajungă la vârsta de 90 și chiar 100 de ani, scrie Parade.
Cum să trăișeti 100 de ani? Ce trebuie să faci?
„Zonele albastre” de pe glob sunt:
- Ikaria, Grecia
- Okinawa, Japonia
- Sardinia, Italia
- Nicoya, Costa Rica
- Loma Linda, California, SUA
Iată care sunt cele patru obiceiuri comune pe care le au aproape toate persoanele care trăiesc până la o vârstă înaintată. Acestea s-ar putea să vă surprindă.
Citește și: Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul
Dr. Raghav Sehgal, director al Clinicii de Longevitate Sănătoasă de la Yale, spune că prețuirea longevității și a obiceiurilor noastre de zi cu zi înseamnă de fapt dorința de a trăi cea mai bună viață posibilă, cât mai mult timp posibil.
„O persoană ar trebui să poată continua să facă lucruri care îi aduc bucurie fără a fi împiedicată de probleme de sănătate care pot fi prevenite”, spune el. „Este ca o investiție în viitorul cuiva”.
Citește și: O femeie de 106 ani a împărtășit secretele longevității. Care e băutura ei preferată?
Dr. Neil Paulvin, medic specialist în longevitate și medicină regenerativă, spune că valorizarea longevității vă poate încuraja să aveți și să prelungiți o calitate generală mai bună a vieții „deoarece veți avea mai multă energie și, astfel, o minte limpede”.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
El observă, de asemenea, că efectuarea acestor ajustări ale stilului de viață care amplifică longevitatea poate reduce foarte mult riscul oricăror boli legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.
4 lucruri pe care aproape toți cei care trăiesc până la 100 de ani le au în comun
Experții în longevitate vă vor spune că, de multe ori, o varietate de factori comportamentali, de mediu și biologici se reunesc când vine vorba despre longevitate.
Citește și: O femeie de 105 ani a împărtășit secretele longevității. 2 activități simple pentru o viață lungă
Dieta
Potrivit Dr. Sehgal, centenarii au adesea o dietă echilibrată, bogată în alimente integrale, neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe, cunoscută și sub denumirea de Dieta Mediteraneană.
El mai spune că aceștia consumă porții moderate și se concentrează pe alimentele pe bază de plante, care sunt pline de nutrienți care susțin sănătatea generală.
„Acest tip de dietă ajută la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, care sunt factori majori în longevitate”, spune el, adăugând că nu este vorba doar despre ceea ce mănâncă, ci și despre modul în care mănâncă.
Centenarii iau mesele încet și cu alții, ceea ce poate îmbunătăți digestia și bunăstarea generală.
Relațiile cu cei din jur
În plus, Dr. Sehgal spune că centenarii au conexiuni sociale puternice sau relații semnificative cu familia, prietenii și comunitatea lor.
„Aceste relații oferă sprijin emoțional, reduc stresul și creează un sentiment de apartenență și scop”, spune el.
„A avea o rețea socială solidă ajută la amortizarea efectelor provocărilor vieții și contribuie la sănătatea mintală și emoțională. Interacțiunea socială regulată menține, de asemenea, mintea activă, ceea ce este esențial pentru sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânim”.
Somnul
Pentru Dr. Paulvin, tiparul de somn este una dintre cele mai importante caracteristici ale centenarilor pentru o viață lungă.
El spune: „Ei mențin o rutină de somn stabilă și își mențin ritmul circadian. Dorm cel puțin șapte ore. Acest lucru ajută la cogniție și la sănătatea creierului, contribuie la scăderea inflamației și stimulează energia”.
Activitatea fizică
Dr. Paulvin spune că activitatea fizică constantă este o altă trăsătură pe care o împărtășesc mulți centenari.
„Antrenamentul regulat vă va ajuta să vă mențineți sănătatea cardiovasculară și flexibilitatea, ceea ce vă asigură capacitatea de a vă mișca liber fără durere și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea rănilor.”
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
El spune că acest lucru poate include activități precum înotul, alergarea, mersul pe jos sau yoga, care s-au dovedit în special a îmbunătăți calitatea vieții, longevitatea și chiar a reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.
Ce fac centenarii pentru a realiza aceste lucruri?
S-ar putea să credeți că cei care trăiesc până la 100 de ani, sau chiar peste, au rutine stricte, pe care le urmează în fiecare zi - dar de fapt nu este chiar așa.
„Nu cred că acești oameni voiau neapărat să trăiască până la 100 de ani sau să urmeze vreo regulă complicată”, spune Dr. Sehgal.
„Mai degrabă, cred că au făcut doar alegeri inteligente și consecvente de-a lungul vieții lor. În ceea ce privește alimentația, au păstrat lucrurile simple, consumând alimente sănătoase, neprocesate, cum ar fi fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, orice era proaspăt și disponibil la nivel local. Nu erau obsedați de ultimele diete la modă, ci mâncau în mod natural mese echilibrate, fără să facă excese. Pe plan social, acești oameni au făcut din relații o prioritate. Nu era vorba doar de a avea oameni în preajmă, ci de a construi și menține relații semnificative care le îmbogățeau viața”.
„În general, nu făceau nimic extravagant”, spune el. „Doar au trăit într-un mod care le-a susținut în mod natural sănătatea și bunăstarea, zi de zi.”
În plus față de a face aceste obiceiuri consecvente, Dr. Paulvin spune că este posibil ca centenarii să se fi întâlnit cu nutriționiști pentru a-i ajuta să-și planifice dietele hrănitoare, să fi lucrat cu fizioterapeuți pentru a asigura o rutină de antrenament adecvată și să fi gestionat stresul pentru a se concentra asupra sănătății mintale.
Genetica
Dr. Paulvin adaugă că genetica joacă, de asemenea, un rol important în longevitate, „cu toate acestea, nu lăsați acest lucru să vă descurajeze să vă concentrați asupra sănătății fizice și mintale”, spune el.
„În opinia mea, aș spune doar că longevitatea nu este un sprint, ci un maraton”, reflectă Dr. Sehgal.
„Nu este vorba despre perfecțiune sau despre respectarea unor reguli stricte, ci mai degrabă despre îmbrățișarea unui stil de viață echilibrat care se simte natural și durabil pe termen lung.”