În urmă cu doi ani, British Heart Foundation a declarat că Marea Britanie se află în "ghearele celei mai grave crize de îngrijire a inimii din câte se știe", deoarece 39.000 de persoane din Anglia au murit prematur din cauza afecțiunilor cardiovasculare în 2022.
Citește și: 2.000.000 de români nu au asigurare de sănătate. Ce se întâmplă cu ei când au nevoie tratament?
Care sunt cele 5 alimente nesănătoase care îți slăbesc inima? Primul este salamul
Inegalitățile tot mai mari în materie de sănătate, pandemia și presiunea de lungă durată asupra NHS, toate joacă un rol în înrăutățirea sănătății cardiace a națiunii.
Un lucru pe care îl putem controla este ceea ce mâncăm și modul în care acest lucru ne protejează sau dăunează inimii noastre.
Citește și: Alexandru Rafila, despre taxa pe boală: „Nu este o taxă suplimentară”
Există un top 5 al celor nocive alimente pentru inimă.
Cereale pentru micul dejun
Să te înfrupți dintr-un bol de cereale cu zahăr este unul dintre cele mai puțin sănătoase moduri în care îți poți începe ziua. Sunt un aliment ultraprocesat (UPF), inamicul numărul unu al cardiologilor. El citează un studiu recent care a urmărit 10.000 de femei australiene timp de 15 ani: cele care aveau cele mai mari cantități de alimente ultraprocesate în dieta lor aveau cu 39% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cele cu cele mai puține.
"Acestea sunt alimentele sunt cele care au trecut prin mai multe procese în timpul fabricării", explică el. "Cele mai multe alimente sunt supuse unui "proces" sub formă de tocare, gătire, coacere, strecurare sau conservare, dar cele ultraprocesate sunt supuse unui tratament mult mai intens, iar o analiză efectuată pe mai mult de un milion de persoane a arătat că cei care au mâncat cele mai multe alimente ultraprocesate au avut cu 24% mai multe șanse de a suferi evenimente cardiace și circulatorii grave, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și angină pectorală."
Salamurile
Carnea sărată este delicioasă și nimic nu miroase mai bine decât o pizza plină de topping de pepperoni. "Fac tot posibilul să evit aceste alimente, împreună cu plăcintele și cărnurile acoperite cu produse de patiserie, cum ar fi rulourile cu cârnați, pentru că sunt pur și simplu foarte bogate în grăsimi saturate", spun doctorii.
Multe dintre aceste cărnuri sunt prăjite cu ulei, toate acestea "fiind deosebit de rele pentru manipularea colesterolului și pentru bolile de inimă", adaugă el. "Uneori, adăugarea de seu, picurare, prăjirea în untură sau învelirea lucrurilor în slănină ar putea spori aroma, dar nu face decât să îngrămădească mai mulți aditivi.
Carnea roșie și alimentele prăjite sunt renumite pentru creșterea nivelului de colesterol rău. Prăjirea alimentelor crește numărul de calorii, iar grăsimile saturate sau trans și colesterolul sunt absorbite de alimente în timpul procesului.", scrie Telegraph.
Chipsuri
Este nevoie de puteri supraomenești de rezistență pentru a te opri odată ce ai deschis un tub de Pringles, dar mesajul expertului este de a evita, evita, evita. "Aceste alimente par să creeze dependență", spune Dr. Srinivasan. Moderarea gustărilor mai mult decât gustoase, cum ar fi chipsurile, reduce caloriile și ajută la evitarea fluctuațiilor uriașe ale glicemiei.
Chipsurile sunt în general bogate în grăsimi trans și sodiu și sărace în potasiu și fibre alimentare, toate caracteristici legate de bolile de inimă. Dovezile experimentale sugerează că acestea pot contribui la un consum mai mare de energie și la creșterea în greutate, probabil din cauza densității energetice ridicate.
Consumul prea multor astfel de alimente nu contribuie doar la obezitate, spune el, ci și la ateroscleroză. "Este vorba de îngroșarea sau întărirea arterelor cauzată de o acumulare de plăci în căptușeala interioară a unei artere, care se poate rupe și poate provoca atacuri de cord", explică Dr. Srinivasan. "Aceasta din urmă este o boală lentă, progresivă, care poate începe încă din copilărie."
Înghețata
Ah, un deliciu de bază al verii... și totuși nu este unul care să treacă foarte des pe buzele acestui cardiolog. Din nou, în primul rând din cauza procedurii de procesare. Și avertizează că nici măcar adulții tineri nu sunt imuni la pericolele omniprezenței UPF-urilor.
Un studiu din Spania, care a urmărit aproape 20.000 de absolvenți de universitate, a arătat o legătură între UPF și riscul de deces prematur. "Cei din grupa cu cel mai mare aport (patru sau mai multe porții pe zi) aveau cu 62% mai multe șanse de a muri după o medie de 10 ani decât persoanele din grupa cu aport scăzut (persoane care consumau două sau mai puține porții).
Băuturi carbogazoase
Ești dependent de Coca-Cola, Sprite sau Fanta? Sau îți place să bei Red Bull atunci când vrei un impuls de energie? A sosit momentul să te dezbraci, nu mai ai nimic pozitiv de exploatat.
"Renunțați cu totul la băuturile zaharoase", spune Dr. Srinivasan. "Consumul excesiv de zahăr din băuturile îndulcite cu zahăr este asociat cu un risc de obezitate, hipertensiune și diabet de tip 2."