Care este mai sănătoasă: apa de la robinet, apa de izvor, apa minerală? Specialiștii s-au pronunțat

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.03.2024 - 07:10
Care este mai sănătoasă: apa de la robinet, apa de izvor, apa minerală? Specialiștii s-au pronunțat Foto: (fotografie cu caracter ilustrativ)

Consumul de apă este foarte important pentru organism însă există mai multe tipuri. De curând, a fost realizat un studiu prin care s-a observat calitățile apei în funcție de sursa din care a fost procurată.

SHARE

Corpul uman este făcut din 70% apă ceea ce înseamnă că acest element este vital pentru funcționarea perfectă a organismului. Unii o consumă doar de la izvoare, alții de la robinet și, de câțiva ani, există o modă cu apa îmbuteliată. 

De Ziua Mondială a Apei, specialiștii s-au întrebat dacă să bei apă de la robinet sau apă minerală este cea mai sănătoasă și dacă există vreo diferență între cele două tipuri de lichide.

„Vă recomand apa de la robinet, deoarece este cel mai strict controlat aliment din Ungaria. Apa minerală este o apă de izvor cu o compoziție diferită de cea a apelor subterane din jur, un conținut de solide dizolvate de peste 1000 mg/l și un conținut mai mare de un compus caracteristic.

Care este mai sănătoasă: apa de la robinet, apa de izvor, apa minerală? Specialiștii s-au pronunțat

Mai multe companii de apă menajeră furnizează apă potabilă din acvifere clasificate ca apă minerală, iar aproape jumătate din apa de la robinet intră în această categorie”, Krisztina Kreitner, purtător de cuvânt al Asociației maghiare a serviciilor de apă, care a prezentat un studiu pe larg cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

În ceea ce privește apa îmbuteliată, părerile sunt împărțite. Unii spun că în timp ar prelua o parte din moleculele din plastic. iar alții spun că este cea mai bună variantă fiind controlată înainte de a ieși pe piață.

Citește și: Enigma izvorului cu apă vie din Munții Apuseni din care dacă bei ai crește în înălțime. Conține zinc

„Mulți spun că cea mai reușită campanie de marketing sau cea mai mare înșelătorie a fost aceea de a convinge masele să cumpere apă îmbuteliată la un preț de mii de ori mai mare.

Putem consuma apa de la robinet?

Cred că au încercat să îi facă pe oameni să creadă că este la modă și sănătoasă. Văd cu regularitate mase de sticle învelite în ambalaj contracost care sunt cărate acasă, când cel mai mare calmant al setei, apa de la robinet, este disponibilă aproape oricui, oriunde și oricând.

Citește și: Misterul lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce nimeni nu vrea să intre în apă

Cred că este mult mai la modă să bei apă de la robinet de la o cantină răcoroasă decât să cumperi o sticlă de plastic”, a mai spus specialista.

Întrebarea este apa de la robinet de aceeași calitate peste tot? Sunt unele orașe precum Bucureștiul de unde nu se poate consuma apă de la robinet. Pe de altă parte, în zonele montane deși există aglomerații urbane, calitatea apei de la robinet ar fi superioară.

„Diferența de gust a apei de la robinet depinde de sursa de apă potabilă furnizată de compania de apă. O apă carstică are un gust diferit față de, de exemplu, apa de la robinet dintr-un acvifer filtrat pe plajă”, a mai spus specialista.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te