Pacienți care au vorbit cu Newsweek România sau care au lăsat mărturii pe rețelele de socializare susțin că este imposibil să te vindeci de COVID după cinci zile. Unii din cei infectați spun că au avut conștiință și nu au mers, imediat după carantina de cinci zile, la muncă. Alții, s-au testat pentru a fi siguri că sunt negativi. Ei sunt excepțiile.
Citește și: MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina: „Părăsiţi imediat ţara!. Nu vă deplasați în zonă"
Nu știm cum au procedat zecile de mii de persoane descoperite cu COVID în ultimele zile.
După cinci zile, simptomele erau la locul lor
Marin are 43 de ani și, într-o seară, a simțit că are simptome de răceală și disconfort. Durere de cap, moleșeală și nas înfundat. Soția avea aceleași simptome și au decis să cheme echipa medicală pentru un test PCR. Testele s-au dovedit a fi pozitive. Li s-a cerut să intre într-o perioadă de carantină cinci zile, fiindcă aveau simptome foarte blânde.
După perioada de cinci zile, Marin a vrut să își reia activitățile normale și să iasă din casă. Nu a existat nicio opreliște, nu a trebuit să comunice cu nicio autoritate. „Nu mă simțeam 100% recuperat nici după perioada de carantină. Îmi simțeam capul și ochii umflați, vorbeam cu greutate și am decis, singur, să rămân alte câteva zile acasă. Noroc că firma la care sunt angajat a înțeles situația”, ne-a spus bărbatul.
Într-un alt caz, un alt bărbat, depistat pozitiv, dar fără simptome, a mers la muncă după carantina de cinci zile. După câteva zile, mai mulți colegi s-au infectat.
Ce zice legea.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, perioada de izolare pentru pacienții infectați cu COVID scade.
Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie”, se arată în ordinul de ministru.
Citește și: Perioada de izolare pentru bolnavii COVID a fost scurtată: doar 5 zile pentru vaccinați
Panică și pe FB: după cele cinci zile ieși pozitiv
Problema a fost ridicată și pe unul din cele mai citite grupuri de Fb unde postează persoane care au avut COVID.
Grupul „Covid împărtășim experiențe” pune această întrebare: „Se mai transmite Covid după 5 zile de izolare?”.
Răspunsurile sunt fără echivoc:
Oana: „După cele 5 zile aproape o săptămâna ieși încă pozitiv, cu siguranța se mai transmite, iar de oboseala nu mai are sens sa discutam. Eu am ieșit de 3 zile din izolare și obosesc doar stând în casă!”
Simona: „Eu cred că da...părerea mea neavizată. Cred că de asta sunt și atât de multe infectări. Nu știu cum au pretenția să fii bun de muncă după 5 zile oricum”.
Adina: „Am stat 5, zile cu soțul el pozitiv, eu negativ, ieri teoretic am ieșit din carantină si azi să merg la lucru în tură de zi, totuși am conștiința și am mers să mă testez la o clinica , bineînțeles Pozitiv, deci mergeam la lucru și mai carantină vreo zece ,...Oare cine a gândit asta ?”
Izabela: „Tocmai ce a avut soțul meu covid și l-am izolat intr o camera separat în ziua 6 ne-am întâlnit adică vineri si eu am azi test pozitiv m-am bazat pe aceste 5 zile și de fapt...”
Ecaterina: „Se poate transmite până la negativarea testului. Perioada de izolare a fost scăzută datorită costului concediilor medicale. Statul pierde mulți bani”.
Ada: ”Dupa 5 zile l-am dat mai departe sotului meu. In a-5 a zi a mea, a iesit negativ la PCR, am stat izolati prin casa in continuare, cu o singura interactiune (imbratisat cu masti). Sambata era ragusit si pozitiv. Sfatul meu, daca iesiti din casa, cu precautie si masti, si evitati contactele cu rudele mai in varsta. In a 7-a zi eram inca pozitiva, abia in a 9 a m-am negativat si eu. Intr-adevar, poti iesi pozitiv la teste si sa nu mai transmiti, dar nimeni nu stie exact in ce masura. Clar dupa 5 zile inca transmit”.
DSU nu răspunde la întrebări
În acest context, Newsweek România a adresat, săptămâna trecută, mai multe întrebări la care Departamentul pentru Situații de Urgență nu a răspuns:
1. Ce se întâmplă cu o persoană care, după ce a fost confirmată cu COVID și a stat 5 zile în carantină, nu a obținut un test COVID negativ. Se poate deplasa la cumpărături sau la muncă spre exemplu?
2. În cazul în care pentru întrebarea 1 aveți un răspuns negativ, cum se procedează? Se extinde automat perioada de carantinare? Ce formalități trebuie să urmeze respectiva persoană pentru a putea absenta de la muncă ?
3. În cazul în care la întrebarea 1 răspunsul este pozitiv, de ce i se permite unei persoane pozitive cu COVID să intre în comunitate? Nu este un factor de răspândire a bolii?
4. Oamenii se întreabă pe bună dreptate: cum ați stabilit că după carantina de 5 zile oamenii pot ieși în comunitate. Ce le răspundeți?