Căderea părului, legată de o băutură pe care o consumăm zilnic. Ce spun experții
Căderea părului, legată de o băutură pe care o consumăm zilnic? Ce spun experții. Studiile arată că, la nivel mondial, 70% dintre bărbați se confruntă cu o formă de cădere a părului, iar același lucru este valabil și pentru 30% dintre femei.
Un sfert dintre bărbați încep să-și piardă părul până la vârsta de 35 de ani, alopecia androgenetică fiind cea mai frecventă cauză.
După cum știe orice bărbat interesat să-și protejeze părul, tratamentele sunt costisitoare și prezintă riscuri majoare pentru sănătate.
Căderea părului, legată de o băutură pe care o consumăm zilnic? Ce spun experții
Deși mecanismele din spatele căderii părului nu sunt pe deplin înțelese de medici, stresul, sănătatea precară și o moleculă numită dihidrotestosteron (DHT) sunt toți factori declanșatori cunoscuți pentru moartea foliculilor.
Conform ultimelor studii, ar exista o legătură între pierderea părului și băuturile carbogazoase.
Cercetătorii de la Universitatea din Porto au descoperit asta.
Experții atrag atenția asupra impactului pe care îl poate avea alimentația asupra sănătății părului
Potrivit acestora, dieta joacă un rol esențial în menținerea unui păr sănătos, iar băuturile răcoritoare pot contribui direct la căderea acestuia.
Studiul realizat de Universidade do Porto a identificat o asociere directă între consumul de băuturi zaharoase și riscul crescut de cădere a părului.
Răspunsul inflamator declanșat de zaharurile simple din aceste băuturi este unul dintre principalii factori care contribuie la pierderea părului.
Mai multe studii confirmă legătura dintre alimentele procesate care conțin zaharuri și căderea părului
Un alt studiu din 2023 al Universității Tsinghua a demonstrat că doar 3.500 de mililitri de băuturi carbogazoase în fiecare săptămână crește riscul de cădere a părului la bărbații tineri.
Acești cercetători au spus că este dificil să înțeleagă factorii declanșatori din setul lor de date, având în vedere că în studiul respectiv au fost incluși doar 1.028 de participanți.
Femeie care are alopecie - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Studiul universității portugheze a descoperit o legătură între rezultatele studiului din 2023 și un altul din 2016, care afirma că alimentele procesate care conțin zaharuri simple reprezintă un „factor indirect legat de căderea părului”.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a aprofunda înțelegerea acestor asocieri și pentru a dezvolta recomandări bazate pe dovezi pentru promovarea sănătății părului prin nutriție”, au declarat cercetătorii de la Universidade
Ce alimente pot ajută la prevenirea căderii părului?
Specialiștii spun că, pe lângă reducerea consumului de zaharuri și băuturi carbogazoase, un aport adecvat de vitamina D, fier și vitamina B2 poate reduce căderea părului. Totodată, aceștia recomandă consumul de proteine, produse din soia și legume. Acestea nu doar că protejează împotriva căderii părului, ci pot stimula și regenerarea acestuia.