Bucureștiul, în prag de LOCKDOWN. Cîțu: Opiniile MS sunt importante, dar sunt și altele

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.03.2021 - 11:22
Rata de infectare în București se apropie de 6 la mie, când, conform actualelor criterii, s-ar impune carantinarea unei localități. / Foto: digi24.ro

Rata de infectare în București se apropie de 6 la mie, când, conform actualelor criterii, s-ar impune carantinarea unei localități. Autoritățile ezită însă să închidă Capitala și încearcă să găsească soluții.

SHARE

Premierul Florin Cîțu a declarat că își dorește să nu se ajungă la o situație în care Capitala să intre în carantină și a subliniat că așteaptă soluții de la primarii de sectoare, cu care se va întâlni la prânz.

El a spus că opiniile de la Ministerul Sănătății sunt importante, dar că o decizie se va lua după ce vor fi ascultate toate punctele de vedere.

"Îmi doresc să nu ajungem la o situație de carantinare a Bucureștiului. Ascult toate opiniile specialiștilor, deciziile le luăm după aceea. Opiniile de la Ministerul Sănătății sunt importante, dar vom lua decizia după ce ascultăm toate opiniile, de la prefect și primarii de sectoare. Aștept întâlnirea cu primarii de sectoare", a declarat premierul.

Florin Cîțu se întâlnește, la ora 13.00, cu primarul general Nicușor Dan și cu primarii de sectoare. La ora 16.00, va avea o videoconferință cu prefecții, iar marți se va întâlni cu asociația Consiliilor Județene și cu Asociația Municipiilor.

La ora 14.00, la Ministerul Sănătății va avea loc ședința pentru modificarea criteriilor de intrare în carantină, la care vor participa reprezentanți DSU, INSP și experți în sănătate publică.

Citește și:

Școlile din Baloteşti, Mogoşoaia şi Ştefăneşti, închise de COVID. Copiii învață online

Ministerul Sănătății susține carantinarea Bucureștiului

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, duminică seară, la Digi24 că Bucureștiul și județul Ilfov sunt interconectate și că de aceea este important să fie abordate unitar, fiind vorba despre o masă mare de oameni care se deplasează, "libertate pe care, încet-încet, nu ne-o vom mai putea permite".

"București și Ilfov sunt interconectate. Este important să fie abordate unitar, e o masă mare oameni care se deplasează. Încet-încet, această libertate nu ne-o vom mai putea permite. Trebuie pași suplimentari. Situația nu e roz. Colegii zic că e mult e greu, suntem supraîncărcați, suntem în situația din noiembrie. Am pornit spre 1000 de paturi de terapie peste care adăugăm.

Situația în țară nu e liniștitoare. Este un moment în care trebuie să avem grijă. Măsurile trebuie luate cât de repede”, a declarat Andreea Moldovan.

Ea s-a declarat "îngrozită de oamenii care stau buluc, fără mască și care nu țin cont de nimic."

Citește și:

Parisul și mai multe zone din nordul Franței reintră în carantină COVID pentru o lună

LOCKDOWN-ul de weekend, o variantă

"Sincer, în momentul de faţă, nu cred, pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei", a explicat Andreea Moldovan.

Ea a declarat că sunt în discuție mai multe propuneri venite din țară, printre care carantina de weekend.

"Momentul în care mulți pleacă în toate locurile... trebuie să limităm acest lucru. Sunt mai multe propuneri venite din țară, le vom discuta punctual", a precizat secretarul de stat, la Digi24.

MAI: Bucureştiul nu va intra în carantină doar pe baza indicelui de 6 infectări la mia de locuitori

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

"Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (...), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice", a explicat  Bode.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te