Bilanțul lui Vlad Voiculescu la MS: „Am avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.04.2021 - 10:23
Foto: captură videoBilanțul lui Vlad Voiculescu la MS: „Am avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi”. /

Ministrul demis al Sănătății Vlad Voiculescu a organizat o conferință de presă pentru a prezenta bilanțul mandatului său. „Am avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării”, a punctat Voiculescu.

SHARE

Vlad Voiculescu a declarat că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem.

El a afirmat că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării. Anterior, el a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS, aceasta fiind prima sa declaraţie după revocarea de la Ministerul Sănătăţii.

Citește și: O seară fierbinte: ambasadorul rus la Londra, convocat; trei diplomați ruși, expulzați din Polonia

Principalele declaraţii ale lui Vlad Voiculescu:

- Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Sunt aici să vă spun şi m-am gândit mult care să fie abordarea aş prefera să fiui sincer şi să vă spun că mi-e teamă petnru oamenii din ţara asta, pentru cei care au neviouie de ajutor. Mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme. 

- Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am găsit vulnerabilităţi şi probleme infricoşătoare. Vulnerabilităţi la instituţii centrale şi din teritoriu, acestea vorbesc despre neputinţa coordonării unui sistem de a-şi servi cetăţeni. Aceste vulnerabilităţi nu sunt ale unui ministru ci ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de mentalitate. 
 
- Am preluat un minister în colaps. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau altul. Vrem să transmitem adevărul pentru oameni, dar instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, se construiesc cu timp, altfel în urma noastră nu rămâne nimic.

Problema statului român rămâne capacitatea limitată a instituţiilor sale. Fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni şi a face echipe. Alegerile au trecut şi în Guvern suntem o echipă care vrea cu adevărat să construiacă.

- Cred că am greşit în anumite aspecte şi când m-am aşteptat la o anumită decenţă când oamenii mor în fiecare zi, m-am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni, cred că am greşti.

- Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. Cred că România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor şi să facă asta în fiecare zi.

- Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a privilegiilor nemăsurate, cred că şi aici m-am înşelat.

- Suntem siguri că acesta este drumul. 
 
- Vaccinarea este o ciocnire de mentalitate. Am insistat să fie făcută mai întâi pentru bătrâni şi bolnavi, altcineva a hotărât altfel.

- Nu am anticipat că vom avea mai multe centre închise pentru esenţial, pentru privilegiaţi decât centre deschise. Când am spus asta public, a trecut, când am arătat acest lucru cu date, a fost un gest de transparenţă, atunci am avut o investigaţie a unui corp de control a premierului Rmâniei. România care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă.

- Semnalul este că dacă vrei transparenţă trebuie să te temi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie atunci sistemul va acţiona împotriva ta.
 
- Deschiderea şcolilor este un succes al  acestui Guvern. 

- Gestionarea pandemiei aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, lansând targeturi fără să discute cu nimeni, transformându-se în primul epidemiolog al ţîării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaşte, nu s-a sfătuit cu nimeni din MS. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puţin îmbucuător pentru un stat.

- Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de câtre opoziţie, e firesc, ce e nefiresc ca o parte din coalţie să folosească accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţie precum cele de la Foişor, Babeş. Acestea nu ţineau de MS. Erau în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă şi cred că am greşit.

- Responsabilitatea clară pentru evacuarea de la Foișor era în sarcina altcuiva.

- Lucrurile astea le-am lăsat să treacă și cred că am greșit.

- Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, care și-a permis să o ievalueze, exact ca Tudorel Toader

- La fiecare pas, oriunde te uiți în sistemul de Sănătate, la fiecare pas, găsești oameni puși de un partid sau altul. Majoritatea posturilor de la DSP-uri, din spitale, sunt oameni numiți politic, care răspund comenzilor politice
 
- E cea mai mare problemă a sistemului de sănătate. Nu se poate cu actuala structură din Ministerul Sănătății să construim spitale. Ce trebuie să construiești e o echipă. 

- Am demarat proiecte pentru centre de arși, am alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși, am asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii, am pregătit OUG pentru creșterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. 

- Am eliminat plafonul la norma de hrană din spitale, pentru ca pacienți să nu mai fie înfometați în spitale
Vaccinul antigripal l-am făcut disponibil pentru toată lumea, am reintrodus lista de medicamente esențiale, săptămâna aceasta trebuia aprrobată.

- Am luat măsuri pentru ca medicamente precum Euthyrox să fie din nou disponibile

- Am suplimentat paturile la ATI până la 1.687

- Am oprit în Guvern, în plină criză sanitară, cu cheltuieli fulminante, și banii pentru presă. Nu cred că era oportun să mai prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut.

- Vorbim despre politizare peste tot în sistem. Am avut acum două săptămâni evaluarea directorilor din DSP - nivelul profesional al unei țări nu e un lucru cu care să ne mândrim.

- E nevoie de depolitizare și e nevoie de adevăr și asta a încercat MS. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar e responsabilitatea noastră să ne asigurăm că toți indicatorii reflectă realitatea.

- Nu e loc care să nu fie afectat de politizare. Evaluarea directorolor de DSP, nivelul profesional, nu ne face să fim mândri. În condiţiile presiunilor din ultima perioadă, în condiţiile în care ceea ce avem nevoie este profesionalism, decenţă, este imperios necesar să continue  depolitizarea.

- Avem nevoie de adevăr şi asta a încercat MS, prin transparenzitare, prin ajutarea indicatorilor, prin schimbarea criteriilor pentru carantină, prin toate acestea credem că lucrurile mergeau în direcţia corectă.

- Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale. Dar e responbilitatea noastră că toţi indicatorii respectă realitatea.

- Am creat o linie de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie. 
 
- Avem un ministru interimar, care este şi prim-ministru, care nu ştiu cât timp are. O să îl rog pe premier să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numelere declarate şi cele reale.

- Situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliade, e una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul din marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier.

 - Acel ordin  - privind modificarea criteriilor de carantină - e un pretext, dincolo de asta, nu era necesar aviz CNSU. Au fost 2 zile de dezbateri în care a fost implicată toată lumea care trebuia implicată. MS nu carantinează, nu are această atribuţie, ordinul stabileşte, pe baza unor date reale, date precum numărul de paturi libere la Terapie Intensivă. Ordinul stabileşte nişte recomandări. E doar un pretext. Problemele ţării nu se rezolvă politic cu certuri de la unul la altul. Problemele se rezolvă cu profesionalism bazându-ne pe date reale şi adevăr. Există un comitet al cărui preşedinte e Arafat, dacă cineva terbuia să informeze mai departe atunci cred că trebuia să fie preşedintele respectivului comitet. Am spus public care vor fi modificările. Putem discuta despre ordin, dar e discuţie teoretică pentru că ordinul a fost abrogat. Important e ce este bine pentru oameni, nu cine s-a certat cu cine. 
 
- Supărările sunt între cei care au beneficiat de acces privilegiat la vaccinuri, cei care profită de comenzi politice la fiecare nivel, vorbim de multe fonduri, despre indepedenţa profesională la nivelul acestor instituţii.
 
- Am fost singurul care şi-a dorit această funcţie pentru că îmi pasă. Nu se pot rezolva în câteva săptămâni sau luni de zile. Sunt destui oameni care să conştientizeze nevoia reală de schimbare în sănătate, depolitizare. 
 
- Retragerea susţinerii USR PLUS faţă de premier e o decizie care nu îmi aparţine. Alianţa s-a exprimat clar apropo de susţinerea faţă de premier. E o chestiune care ţine de valori. Când oferi forţă şi îcnredere nu te aştepţi să fgolosească forţa în afara valorillor comune agresate şi a valorilor stabilile. Aceste reguli au fost încălcate. 
 
- Dacă va fi decizia Alianţei va fi ca Ioana Mihăilă sau altcineva să preia portofoliul, îi vor acorda tot sprijinul meu.

- Incendiul de la Institutul Matei Balş a fost un accident la câteva săptămâni de când venisem la minister. E un accident nefericit, cauzele le putem doar presuşune, nu avem rezultate anchetei.

- La Spitalul Victor Babeş e un tir ATI, e o instalaţie de oxigen făcuită de o firmă autorizată. Nu a fost o discuţie cu MS legată de finanţare. Ce s-a întâmplat acolo e tragic, dar nu poate fi legat de ceva ce MS ar fi putut face şi nu a făcut. 
 
- Alexandru Rafila este una din marile dezamăgiri pentru mine, personal.
 
- Avem un buget al MS împărţit pentru toate spitalele din ţară, nu vorbim de o micşorare cu 65%. 
 
- Nu am primit niciun reproş din alianţă. Reproşurile din spaţiul public sunt legate de comunicare. Discuţia e cum poţi face faţă unui linşaj mediatic de luni de zile.
 
- Cu premierul nu am avut nicio discuţie despre lucrurile pe care pare că mi le reproşează. Am rămas cu imaginea une protestare aruncând cu oase şi strigând după secretarul de stat ăn MS Andreea Moldovan: ”Fă nenorocito!”. Acest lucru se oglindeşte în modul în care a acţionat premierul. Să demiţi un priofesionist ca Andreea Moldovan fără cea mai mică discuţie e echivalentul mai elegant al acelui ”Fă, nenorocito!”.

- Nu a fost nicio discuţie între mine şi Cîţu legat de ce am putea face mai bine.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te