Lovitură pentru conspiraționiști: studiile despre beneficiile ivermectinei, falsificate (BBC)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.10.2021 - 16:23
Ivermectina este, în România, prescris animalelor și, pentru uzul uman, în boli de piele. Nu este recomandat în COVID. Sursa foto: agrointel.ro
Ivermectina este, în România, prescris animalelor și, pentru uzul uman, în boli de piele. Nu este recomandat în COVID. Sursa foto: agrointel.ro

Mai bine de o treime din cele 26 de studii majore care arată beneficiile ivermectinei în tratarea pacienților cu COVID conțin informații falsificate.

SHARE

Nici un studiu citat de susținătorii invermectinei, de obicei cei care cred că boala este o simplă răceală, nu a reușit să aducă probe concludente asupra eficienței sale, arată o anchetă publicată de BBC News.

Medicul Kyle Sheldrick, unul dintre specialiștii care au verificat studiile despre eficiența ivermectinei, a declarat că nu a găsit „un singur studiu clinic” care să arate că ivermectina împiedică decesul pacienților cu COVID care să nu conțină „semne evidente de fabricare a probelor sau erori majore care invalidau studiul”.

Cele mai grave erori din studiile pro-ivermectină:

- Informațiile despre un singur pacient au fost multiplicate pentru a sugera că este vorba de un număr semnificativ de oameni

- Dovezile că selecția pacienților pentru testele de grup nu au fost randomizate

- Procentele calculate greșit

- Autoritățile sanitare locale nu aveau cunoștință despre studiile respective.

Citește și: România: „medicamentul-minune” al lui Becali, folosit de oameni doar pentru o boală a pielii | Newsweek Romania

Patru cercetători care se ocupă cu demontarea știrilor false din știință în timpul pandemiei - Dr Gideon Meyerowitz-Katz, Dr James Heathers, Dr Nick Brown and Dr Sheldrick - au analizat studiile care prezintă beneficiile ivermectinei în tratarea pacienților cu COVID.

Un astfel de studiu, făcut în Egipt, prezenta cazurile unor pacienți care muriseră înainte să înceapă studiile clinice. În prezent, studiul respectiv a fost retras de publicația medicală care l-a mediatizat inițial.

Citește și: Noul protocol de tratament pentru COVID: Ivermectina, total nerecomandată | Newsweek Romania

Din cele 26 de studii examinate, în cinci cazuri datele au fost falsificate – același pacient a fost numărat de mai multe ori, în alte cinci studii – procentele au fost calculate greșit sau autoritățile locale nu aveau habar despre derularea vreunui studiu, iar 14 autori care semnează o parte din aceste studii nu au reușit să trimită nimănui dovezile științifice pe care spuneau că le-au produs.

Într-un studiu publicat în Liban au fost găsite informații identice în cazul a 11 pacienți – lucru care arată că, de fapt, acești pacienți nu există. Autorii studiului au declarat, pentu BBC News, că au cerut retragerea studiului, acuzând că setul de date originale a fost sabotat sau introdus greșit în varianta finală a cercetării.

Într-un alt studiu, din Iran, pacienții cu COVID salvați de ivermectină aveau cantități neverosimile de fier în sânge, iar cei care au primit placebo aveau o saturație mai mică de oxigen în sânge decât cei cărora li s-a dat ivermectină, deci erau deja mult mai bolnavi și predispuși să moară.

Citește și: Merck, producătorul medicamentului cu ivermectină: Nici o dovadă concludentă în tratamentul COVID | Newsweek Romania

Astfel, mai multe studii prezintă rezultate pozitive ale ivermectinei dar pe pacienți care aveau deja o evoluție favorabilă, iar pentru placebo erau întotdeauna selectați pacienți în stare foarte gravă.

Singurul studiu amplu și de încredere privind ivermectina a fost realizat de Universitatea McMaster din Canada, însă specialiștii nu au putut identifica nici un beneficiu al acestui medicament în ameliorarea simptomelor pacienților cu COVID, notează BBC News. 

În prezent, ivermectina este aprobată în Africa de Sud și mare parte din America Latină, India și Peru suspendând tratamentul cu ivermectină pentru pacienții cu COVID.

De altfel, producătorul medicamentului, Merck, a publicat un comunicat de presă în care a atras atenția că „nu există nici o bază științifică pentru un potențial efect terapeutic (al ivermectinei) asupra COVID-19”.

În România, tratamentul cu ivermectină a fost puternic sprijit de mișcarea care mai întâi a negat existența coronavirusului, apoi a spus că este o „simplă răceală”.    

Citește mai multe aici: DERAPAJ Adina Alberts, estetician, insistă cu prescrierea ivermectinei la pacienții cu COVID | Newsweek Romania

A murit Cornelia Catanga. Cântăreața nu credea în COVID și s-a tratat cu ivermectină | Newsweek Romania

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te