Merck, producătorul medicamentului cu ivermectină: Nici o dovadă concludentă în tratamentul COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.02.2021 - 17:16
Spre medicamentul de uz veterinar s-au îndreptat românii ca să se trateze de COVID. Sursa imagine: Facebook Ovidiu Roșu

Compania Merck, cea care produce un medicament de uz uman pe bază de ivermectină,a precizat, într-un comunicat de presă, că nu a găsit nici o dovadă concludentă că ivermectina ajută în tratarea pacienților cu COVID-19.

SHARE

Merck a precizat, într-un comunicat de presă din 4 februarie, că, până în prezent, analiza cercetătorilor companiei privind folosirea ivermectinei în tratarea pacienților cu COVID-19 a arătat că:

- „Nu există nici o bază științifică privind un potențial efect terapeutic (al ivermectinei, n.r.) împotriva COVID -19 care să reiasă din studiile pre-clinice.

- Nu au fost găsite dovezi concludente privind eficiența clinică (a ivermectinei, n.r.) la pacienții cu COVID -19.

- Lipsa îngrijorătoare privind datele de siguranță în majoritatea studiilor”. 

Totodată, compania Merck a susținut: „Nu considerăm că informațiile disponibile sprijină siguranța și eficiența folosirii ivermectinei în afara dozelor și populației indicate de agenția care reglementează folosirea acestui medicament”.

Citește și: Nici o sesizare privind veterinarii care ar fi vândut ivermectină pentru pacienții cu COVID

Producătorul precizează că ivermectina (comercializată în SUA ca „Stromectol”) este prescrisă pentru tratarea infecțiilor intestinale de tipul strongiloidozei (produsă de parazitul  Strongyloides stercoralis) sau oncocercozei (produsă de Onchocerca volvulus). 

Reamintim că în România subiectul administrării ivermectinei la pacienții cu COVID a pornit de la Gigi Becali și doctorul Ion Alexie, promovați la Antena 3. Ulterior, foarte mulți români au cumpărat stocurile de ivermectină din farmaciile veterinare, întrucât, în România, ivermectina este de uz veterinar. 

Citește și: MS, avertisment despre ivermectină: Nici un studiu clinic nu a confirmat încă eficiența în COVID

Există și un medicament cu ivermectină pentru uz uman în România, un unguent care tratează o afecțiune a pielii, acneea rozacee, după cum a explicat Agenția Națională a Medicamentului, pentru Newsweek România. 

Mai mulți medici au declarat că ivermectina ar fi primit aviz favorabil din partea Comisiei de Boli Infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății, însă MS nu a confirmat oficial această informație. 

Cea mai recentă petiție pentru folosirea ivermectinei pentru tratarea pacienților cu COVID a fost inițiată de doctorița de chirurgie plastică Adina Alberts, una dintre cele mai vocale conspiraționiste din România. 

Citește și: Administrația americană a medicamentelor spune un „Nu“ clar folosirii ivermectinei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te