Sanitas Covasna cere recompensarea financiară a tuturor angajaţilor din serviciile de sănătate publică, pe toată perioada pandemiei, nu doar a stării de urgenţă.
„Constatăm că majoritatea nemulţumirilor salariaţilor sunt întemeiate şi justificate, deoarece acordarea suplimentară a stimulentului de risc doar pentru o parte din salariaţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Dr. Fogolyan Kristof, Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Covasna şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna nu a făcut decât să dezbine salariaţii din instituţiile sanitare şi să creeze discuţii inutile la nivelul acestora", se arată într-un comunicat de presă al Sanitas Covasna.
La nivelul SAJ Covasna acordarea stimulentului s-a făcut doar pentru salariaţii care au transportat şi au intrat în contact direct cu pacienţi COVID-19 şi nu pentru toţi cei care au desfăşurat o activitate intensă în această perioadă.
Conducerea sindicatului arată că nemulţumiri sunt şi în rândul angajaţilor celorlalte unităţi medicale din judeţ.
„Al doilea palier de nemulţumiri rezultă din nemulţumirea salariaţilor din unităţile sanitare publice ale judeţului, unităţi non-COVID, unde riscurile la care s-au expus salariaţii au fost tot la fel de mari sau identice cu cele din unităţile sanitare COVID. Al treilea palier de nemulţumiri rezultă din uitarea în permanenţă a personalului TESA din toate unităţile sanitare publice care în această perioadă a prestat o activitate susţinută în majoritatea situaţiilor peste programul de lucru pentru asigurarea unităţilor sanitare cu materiale sanitare, dezinfectant şi multe alte activităţi de sprijin pentru activitatea medicală.”
Sanitas Covasna cere Ministerului Sănătăţii, „în regim de urgenţă”, să identifice şi să reglementeze un pachet de măsuri de stimulare financiară a tuturor salariaţilor din serviciile de sănătate publică de la nivelul judeţului şi la nivel naţional, „în aşa fel încât să fie recunoscută activitatea tuturor profesioniştilor din sănătate în această perioadă dificilă, indiferent de locul de muncă, pe toată perioada acestei pandemii şi nu doar pe perioada stării de urgenţă”, se preciza în comunicat.
Potrivit OUG 43/2020, stimulentul de risc poate fi acordat personalului implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19.