Primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 s-au făcut în această dimineață, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, scrie Hotnews.
Un pacient deja vindecat a dezvoltat anticorpi care pot ajuta la vindecarea pacienților infectați în acest moment. Plasma va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziție spitalelor.
Plasma de la un donator vindecat de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi administrată doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe în ciuda tratamentului administrat sau sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice, potrivit Hotnews.
Ministerul Sănătății a elaborat săptămâna trecută Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat săptămâna trecută dr. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
În acest moment, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, donate Ministerului Sănătății, în București, Timișoara și Iași.