Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,92 %
Marcel Ciolacu 19,18 %
99,86 %
Elena Lasconi 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete

DE Petre Bădică, Flavia Drăgan | Actualizat: 10.10.2021 - 22:09
Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Arafat pentru Newsweek: Continuarea școlii în pandemie, decisă de specialiști. Argumente, la secret / gov.ro
Arafat pentru Newsweek: Continuarea școlii în pandemie, decisă de specialiști. Argumente, la secret / gov.ro

Raed Arafat conduce grupul care a decis anularea pragului de 6 la mie de la care școlile ar fi trecut în online. Într-un răspuns oficial pentru Newsweek România, Arafat refuză să prezinte argumentele științifice care au dus la această decizie, pasându-ne la altă instituție.

SHARE

Newsweek România a sesizat că decizia prin care elevii merg la școală indiferent de rata de infectare din respectivul oraș nu a fost însoțită de niciun argument.

Niciun document nu a fost prezentat pentru a valida decizia prin care pragul pentru trecerea școlilor în online era anulat. Newsweek România a arătat cine face parte din Grupul de Suport Tehnico-Știinţific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României, care a decis ca elevii și profesorii să meargă, în continuare, la școală chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mie. Președintele grupului este Raed Arafat.

Citește și: Cine este în Grupul care a decis deschiderea școlilor și după rata de 6 la mie. Arafat e președinte

Ce a spus Raed Arafat pentru Newsweek România

Tot ieri, Raed Arafat a decis să răspundă (după mai bine de o săptămână) unei solicitări Newsweek România care îi cerea să argumenteze decizia de menținere a școlilor deschise indiferent de contextul epidemiologic.

„La nivelul CNSU a fost constituit Grupul de suport tehnnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase din care fac parte experți din cadru INSP, Ministerui Sănătății, INBI Matei Balș, medici din cadrul MapN, personal DSP și alți specialiști care formulează propuneri în concordanță cu situația epidemiologică din acea perioadă, propuneri care ulterior sunt analizate și transpuse în hotărâri care sunt supuse la vot și aprobate sau respinse.

Referitor la bazele științifice, vă rugăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică, instituție care desfășoară asistență de sănătate publică, coordonând tehnic și metodologic activitatea în domeniul fundamentării, elaborării și implementării strategiilor privitoare la prevenirea îmbolnăvirilor...”

Ce nu spune Arafat pentru Newsweek România

1.     În chestiunea argumentelor științifice care au anulat pragul pentru închiderea școlilor, Raed Arafat ne trimite la INSP. În Grupul de Suport Tehnnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase, pe care Arafat îl conduce, sunt trei reprezentanți ai INSP, printre care directorul general. Dacă ar fi existat un referat/ analiză pe baza căreia să fi fost anulat pragul pentru închiderea școlilor, atunci el ar fi ajuns la Arafat: de asemenea, ar fi ajuns la Grupul care a votat validarea lui. Cum Arafat nu l-a prezentat la solicitarea Newsweek România, fie referatul/analiza nu există, fie Raed Arafat ascunde informații de interes public.

2.     În cursul zilei de ieri, Arafat a anunțat că decizia privind ținerea școlilor deschise a fost luată de Grupul mai sus aminitit, iar apoi s-a trecut la vot. În răspunsul trimis Newsweek România, Arafat nu clarifică dacă s-a votat pe baza unui raport sau pe vorbe.

3.     Refuzând să pună la dispoziția presei un document public, cel mai probabil el nu a existat. Iar decizia de menținere a școliloir deschise a fost, mai degrabă, una politică validată formal de Grupul de mai sus.

Citește și: Fără bază științifică pentru eliminarea pragului de la care școala trece în online. Arafat: Am votat

În cursul zilei de azi, Federația Asociațiilor de Părinți a lansat un apel autorităților pentru reinstituirea pragului de 6 la mia de infectări COVID de la care școala față în față să fie suspendată. Pe rețelele sociale, părinții vorbesc de pericolele la care sunt expuși copiii. Unii vorbesc de „genocid”.

Citește și: Părinții cer școli închise la incidență a infectărilor de peste 6/mie. „E genocid. Picăm pe capete”

Un număr de 78 de oraşe şi municipii şi 381 de comune au, vineri, incidenţa cazurilor de COVID-19 mai mare sau egală cu 6 la mie, arată datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică. Dintre municipii, pe primele locuri sunt Bucureşti - 12,24, Timişoara - 11,75 şi Slatina - 10,57.

Un număr de 424 de copii cu COVID-19 în spital, 23 dintre ei fiind la ATI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te