Comunicatul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți
„Domnilor Ministri,
Constatând că actuala procedură rezultată din aplicarea prevederilor Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, cu modificările ulterioare, este greoaie, costisitoare din punct de vedere al timpului, energiei investite și a riscurilor,
având în vedere... „principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia”...
Citește și: GRAFIC Românii de peste 50 de ani au cea mai mare încredere în vaccin. Tinerii, cea mai puțină
Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgență, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unităţii de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociaţiei de părinţi/consiliului reprezentativ al părinților și consiliul şcolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate.
Citește și: Rata de incidență Covid a ajuns la 12,24 la mia de locuitori, în București
În acest sens, consiliul de administratie al unitatii de invatamant nu va putea adopta o decizie in sensul celor de mai sus in lipsa unei dovezi privind consultarea prealabilă a, asociaţiei de părinţi/consiliului reprezentativ al părinților și consiliului şcolar al elevilor de la nivelul U.I. de nivel liceal/postliceal.
Totodată vă solicităm ca prin actul normativ de completare a Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021 să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor...
Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă, nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre.
17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu Covid-19
În condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor covid-19 la 1000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară și resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se mărește exponențial.
Sunt, deja, peste 17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor, secțiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriașă.
Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici.
Elevii parcurg distanțe lungi între casă și școală, cu mijloace de transport în comun, la ore de trafic intens, astfel existând un risc uriaș de infectare în timpul mobilității.
Există numeroși elevi care au afecțiuni cronice sau provin din familii ai căror membri au astfel de boli pentru care nu pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Chiar dacă sunt vaccinați, riscul îmbolnăvirii nu este exclus iar afecțiunile de care suferă pot duce la dezvoltarea unor forme severe.
Lipsa testării periodice a elevilor cu teste noninvazive, modul deficitar(uneori inexistent) în care se efectuează testarea la cerere, pentru elevii simptomatici sau în a 8-a zi de la data suspendării cursurilor pentru o clasă, în cadrul cabinetelor medicale școlare, este un alt motiv de îngrijorare cu privire la continuare activității didactice în condiții de siguranță.
De aceea, Domnilor Ministri, considerăm că este imperios necesar ca, acolo unde se impune, elevii să urmeze cursurile in sistem online și vă rugăm să analizați solicitarea noastră cu toată seriozitatea și responsabilitatea funcțiilor pe care le dețineți, luând în considerare toate motivele expuse anterior”.
Nimic nu e sigur, sunt foarte multe îmbolnăviri
Pe grupul de FB „Părinții elevilor din România”, părinții s-au arătat îngrijorați de continuarea școlilor față în față în contextual creșterii infectărilor COVID.
Andra:„Cam tarziu. Spitalele de copiii sunt pline de elevi si apartinatorii lor. Noi pe acest grup cand ne consumam nervii,eram aratati cu degetul,ca fiind nebuni si isterici! Nu era mai bine sa prevenim decat sa tratam???? NU! Romanul trebuie sa se dea cu capul de mai multe ori pana sa priceapa! Este oribil!”
Oana: „Astăzi fiul meu a vrut să doarmă la bunici, nu l-am lăsat de teamă. La el în școală 5 clase din 12 sunt în online. Suferă enorm. Urăște mersul la școală pentru că l-a izolat de propria lui familie și de obiceiurile pe care le avea. Am renunțat la înot, la karate, la meditații, la cinematograf, ca să mergem la școală și să stăm cu sufletul la gură în fiecare zi că ne putem îmbolnăvi”.
Andreea: De acord cu închiderea școlilor! Anul trecut am stat 2 luni în case, acum e pericolul de sute de ori mai mare decât atunci!!!Copilul are bunici și ne este și noua teama sa nu se întâmple ceva. Nu merg la mol, nu merg la activități inafara școlii, ne protejam cât de mult putem, dar totuși sunt 35 de copii în clasă.
Floare: nu au nici măcar dezinfectant la școală! clasele sunt ne curățate după terminarea cursurilor!unde este toată această informație data de aproape 2 ani !sapalati-va dezinfectati-va!
Roberta: „Închideți școlile. Nimic nu e sigur, sunt foarte multe îmbolnăviri”
Mara: „Alooo, acolo sus se aude? Închideți școlile că e genocid în ele! Picăm pe capete profesori și elevi. Părinții sunt disperați și refuză pe bună dreptate să-și mai lase copiii la școală de frică. Ne omorâți cu zile!
Lăsați ambițiile prostești și recunoașteți că habar n-aveți ce faceți! Opriți-vă și închideți școlile altfel veți fi direct răspunzători de fiecare viață pierdută a unui copil, părinte și cadru didactic!
Stop, suntem bolnavi!”