Apel disperat al medicilor de la Urgențe Ploiești: Situaţia este explozivă și dramatică

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 31.08.2020 - 15:41
Spitalul de Urgențe Ploiești
Spitalul de Urgențe Ploiești

Medicii Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti denunţă situaţia „explozivă" și „dramatică", într-o adresă transmisă Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

SHARE

Surse din spital au declarat luni pentru Agerpres că adresa este semnată de toți medicii din UPU, a fost trimisă DSP la sfârşitul săptămânii trecute, iar până la acest moment nu a fost primit niciun răspuns.

Medicii spun în document că situaţia de la UPU a devenit „explozivă" atât în privinţa cazurilor COVID, cât şi a celor non-COVID, subliniindu-se că există probleme grave în ceea ce priveşte spaţiile destinate suspecţilor de infecţie cu noul coronavirus, dar şi privind acoperirea cu personal a necesităţilor.

Medicii prezintă cinci argumente și spun că spaţiul din UPU destinat suspecţilor COVID este insuficient, până la acest moment izolatoarele nefiind dimensionate pe măsura afluxului de pacienţi, astfel că în spaţii care sunt pentru 17 persoane se află uneori şi peste 50 de persoane.

„Un număr aşa de mare de pacienţi având simptomele din definiţia de caz suspect COVID (cum sunt dispeneea, febra şi tusea) nu pot încăpea numai în UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti fără ca spitalele suport din Prahova să-şi amenajeze şi ele un număr suficient de izolatoare în care să poată fi primiţi şi diagnosticaţi pacienţii suspecţi COVID astfel încât să se decongestioneze UPU a Spitalului Judeţean.

Menţionăm că actualele izolatoare din UPU funcţionează într-un spaţiu impropriu, cu aspect deteriorat şi cu mobilier, instalaţii sanitare şi de oxigen necorespunzătoare cerinţelor, cu circuite nefuncţionale - deşi au fost făcute referate prin care au fost cerute remedieri ale acestor probleme", arată medicii.

Ei mai spun că UPU are şi rolul de spital COVID, deşi nu are angajaţi medici specialişti în boli infecţioase sau pneumologie, nu are alocaţie de hrană pentru pacienţi şi nici buget pentru medicaţia specifică patologiei COVID.

„Acest lucru se întâmplă deoarece, după stabilirea diagnosticului COVID-19, pacienţii nu pot fi trimişi la spitalele din judeţ care ar fi trebuit să îi primească pentru internare, deoarece acestea nu au locuri libere, iar majoritatea pacienţilor refuză transferul în alte judeţe, potrivit Hotnews.

Cu toate acestea, (...) s-au făcut eforturi pentru asigurarea hranei şi medicaţiei specifice stabilite în urma consulturilor de specialitate pentru pacienţii care staţionează în UPU, neavând locuri în spitalele COVID", precizează sursa citată.

O altă problemă subliniată de cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean este aceea că personalul este "total insuficient". Medicii explică faptul că situaţia aceasta trenează dinainte de epidemie, însă acum, după ce s-au făcut detaşări de asistenţi medicali în secţia ATI sau unii dintre angajaţii UPU s-au îmbolnăvit, situaţia este "dramatică, riscul de malpraxis existând în fiecare minut". Totodată, ei spun că sunt foarte multe documente de completat sau de parcurs, iar aceasta durează foarte mult timp.

„Se cere în acelaşi timp ca personalul medical să răspundă la avalanşa de telefoane, să completeze fisele de prezentare ale pacienţilor, să facă nenumărate statistici şi în acelaşi timp să lucreze la cazuri, să trateze şi să supravegheze, fiind atenţi la funcţiile lor vitale, pacienţi cu afecţiuni grave: pacienţi agresivi, agitaţi, cu boli psihice sau sub influenţa băuturilor alcoolice sau aflaţi în şoc sau în stop cardio-respirator, aceasta este reţeta sigură pentru un potenţial malpraxis, generând scandaluri imense de care va răspunde doar personalul implicat", spun medicii UPU în documentul transmis DSP.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te