Antiinflamatoarele în contextul COVID-19. Ce este demonstrat și ce nu

DE Mihai Duță | Actualizat: 24.05.2020 - 15:42
În prezent nu există dovezi științifice care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Imediat după ce Covid-19 a fost definit de Organizația Mondială a Sănătății, în încercarea de a găsi modalități de prevenție, predicție a evoluției și terapie, în spațiul public au apărut o serie de informații despre efectul unor anumite medicamente.

SHARE

Avalanșa de știri venite din diverse surse, mai mult sau mai puțin credibile, a dus, în unele cazuri, la complicarea unor situații medicale sau chiar la decese. Utilizarea în exces a unor medicamente sau excluderea acestora din tratamentul recomandat de către specialiști poate fi la fel de periculoasă pentru pacienți.

„Au fost multe informații contradictorii sau chiar neadevărate, care însă puteau să pună în pericol sănătatea celor care le aflau, în situația în care le-ar fi dat crezare. 

Un subiect de acest tip a privit utilizarea de steroizi și medicamente antiinflamatoare precum ibuprofen în contextul COVID-19, situație asupra căreia au exprimat poziții oficiale, până în prezent, instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană și Națională a Medicamentului și National Health Service Marea Britanie“, explică dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Astfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, Agenției Europene și Naționale a Medicamentului și National Health Service din Marea Britanie: În prezent nu există dovezi științifice care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19.

Pacienții și cadrele medicale pot lua în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea simptomatologiei ușoare a pacienților cu COVID-19, precum febra sau durerea.

Pacienții aflați în tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS nu ar trebui să întrerupă tratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea unor boli cronice.

Pacienții pot lua paracetamol sau ibuprofen în regim OTC (automedicație) pentu tratamentul simptomelor ușoare COVID-19, precum febra sau cefaleea.

Foto: INQUAM PHOTOS/ Melinda Nagy

Pacienții pot lua AINS precum ibuprofen în regim OTC (automedicație) sau la recomandarea medicului în tratarea febrei și durerii, fără legătură cu COVID-19, conform informațiilor din prospectul medicamentului.

În România, Agenția Națională a Medicamentului și Colegiul Farmaciștilor au publicat o serie de recomandări cu privire la utilizarea ibuprofenului, în linie cu recomandările internaționale.

Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experiență îndelungată în piață, care a fost folosit în siguranță, de mai bine de 60 de ani, pentru  îngrijirea pacienților cu febră și durere, inclusiv în bolile virale.

„Este important ca pacienții cronici să urmărească doar recomandările și informațiile validate și, dacă au nevoie de ibuprofen, să continue tratamentul cu acest medicament.

În reumatologie, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidine reprezintă cea mai importantă clasă de medicamente, iar medicii recomandă continuarea tratamentului, bineînțeles luând în considerare atenționările din prospect.

Și pentru tratarea simptomelor ușoare asociate COVID-19, precum febra sau durerea de cap, aceste medicamente pot fi folosite, până la apariția unor noi date.

Trebuie să fim cu toții conștienți că ne aflăm într-o situație excepțională, în care lucrurile evoluează de la o zi la alta, iar față de astfel de informații neverificate științific medicii și cercetătorii nu au timp să acționeze ca într-o situație normală.

De aceea, pe acest teren mișcător, trebuie să alegem să ne informăm din surse credibile, pentru a combate astfel eficient atât pandemia, cât și infodemia (avalanșa de informații false sau incomplete) asociată Covid-19“, susține dr.Marius Geantă.

Avertismentul ministrului francez al Sănătății

„Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon…) «ar putea fi un factor agravant al infectării» la bolnavii cu coronavirus.

Dacă sunteți deja pe antiinflamatoare sau dacă aveți îndoieli, întrebați medicul, a avertizat sâmbătă ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, pe contul lui de Twitter“, relata „Le Figaro“ la 16 martie. Agenția Franceză a Medicamentului (ANSM) a alertat anul trecut asupra riscurilor acestui produs, care aparține familiei de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

În România, efectul a fost aproape imediat. În câteva ore de la anunț, farmaciile fuseseră golite de paracetamol și nimeni nu s-a mai atins de ibuprofen.

____________________

Citește și

Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2

Cât de corecte sunt datele despre mortalitatea SARS-COV-2

Cum poate fi repornită economia, după ce PSD a golit trezoreria

Liberalii, sub asediul PSD, CCR și al Avocatului Poporului. Cine decide data alegerilor

Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înainte de pandemie

VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19

Operațiunea vacanța de vară. Unde putem merge și cum

Școala online va bântui și la toamnă

PSD nu a putut deschide Biblioteca Virtuală, care ar fi ajutat elevii, în pandemie

Efecte psihologice ale pandemiei de coronavirus. Explicațiile experților

„Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență

Starea de urgență versus starea de alertă. Legi care încing spiritele

Pandemiile, specialitate chinezească

Antecedentele mortale ale Chinei în materie de sănătate mondială

_______________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te