Conform celei mai recente propuneri a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar contribui la o decizie mai conștientă de sănătate dacă conținutul nutrițional ar putea fi deja citit la începutul ambalajului alimentar.
Scopul inovației planificate ar fi acela de a evita necesitatea citirii literei mici de pe spatele sau pe partea laterală a ambalajului pentru ca clienții să afle ce și cât conține alimentele date . OMS ar obliga producătorii să afișeze informații despre valoarea nutrițională pe prima pagină.
Ambalajul alimentelor se va schimba. De ce vrea OMS să scoată literele mici și etichetele laterale
Aproape opt milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Potrivit OMS, consumul de alimente cu conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi este responsabil pentru obezitatea care se răspândește aproape ca o epidemie în întreaga lume.
Citește și: Ce este hidrogenul verde și cum afectează ouăle? Au fost găsite substanțe chimice în aliment
Planul, conform căruia efectul alimentelor asupra sănătății ar fi făcut mai vizibil , nu este fără precedent. În multe țări din întreaga lume, se pune deja mult accent pe informații prin intermediul ambalajelor alimentare.
Avertismentul de pe etichete este eficient
Exemplul chilian funcționează conform experienței, ca urmare a etichetelor de avertizare din țara din America Latină, populația și-a redus consumul de zahăr cu 37%, în timp ce consumă cu 22% mai puțină sare și cu 16% mai puține grăsimi saturate. Consultarea publică cu privire la orientări s-a încheiat pe 11 octombrie 2024, iar versiunea finală va fi publicată la începutul anului 2025.