După vârsta de 50 de ani, organismul feminin suferă o serie de modificări fiziologice, determinate în principal de instalarea menopauzei și de scăderea nivelurilor hormonale, în special a estrogenului.
Aceste schimbări pot avea un impact semnificativ asupra metabolismului, sistemului osos, sănătății cardiovasculare și stării generale de bine. În acest context, devine esențial ca femeile să acorde o atenție sporită menținerii unui stil de viață sănătos, iar alimentația joacă un rol fundamental.
Citește și: Dieta cu care ești sănătos tun la pensie. Cercetătorii spun că e arma secretă pentru o viață lungă
Alimentele pe care să le consume femeile la pensie. Scad tensiunea, întăresc oasele și ajută memoria
Adoptarea unei diete echilibrate și adaptate noilor nevoi ale organismului contribuie la susținerea stării de sănătate, la prevenirea unor afecțiuni cronice și la menținerea unei calități optime a vieții.
Iată ce alimente sunt recomandate pentru femeile de peste 50 de ani.
Citește și: Ești la pensie? Cum să ții post corect ca să nu ajungi în spital. Greșelile frecvente ale românilor
Kiwi
Kiwi este un fruct foarte nutritiv, mai ales când vine vorba de problemele de sănătate ale femeilor de peste 50 de ani.
„Este bogat în vitamina C, care este necesară pentru sănătatea pielii, părului, oaselor și funcției imunitare”, spune Susan Greeley, dietetician, conform Real Simple.
„Vitamina C ajută, de asemenea, la producția de colagen, [care] încetinește semnificativ pe măsură ce îmbătrânim”, adaugă ea.
Mai mult, kiwi oferă fibre și antioxidanți, care îmbunătățesc sănătatea intestinală și, respectiv, protecția împotriva bolilor.
Citește și: Fructul cu beneficii uimitoare pentru PENSIONARI! Elimină ridurile și îmbunătățește memoria
Alimentele pe care să le consume femeile la pensie. Scad tensiunea, întăresc oasele și ajută memoria - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc poate „ajuta la menținerea rezistenței osoase și a masei musculare pe măsură ce îmbătrânim, împărtășește Valerie Agyeman, dietetician.
Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de calciu și, respectiv, de proteine. În plus, conținutul de probiotice din iaurtul grecesc ajută la diversificarea microbiomului - un aspect vital al sănătății intestinului.
Acest lucru este benefic și pentru funcția imunitară, deoarece intestinul este atât de strâns legat de sistemul imunitar.
Citește și: Nu mai bea lapte de vacă dacă ai peste 50 de ani. Cu ce îl înlocuiești: este ieftin și vindecă multe
Afine
„Pentru femeile de peste 50 de ani, afinele sunt mai mult decât un deliciu dulce - sunt un superstar al nutriției”, spune Jennifer Pallian, dietetician.
Fructele suculente oferă fibre și antociani antioxidanți, care pot reduce colesterolul ridicat și, respectiv, hipertensiunea arterială. Acest lucru este demn de remarcat deoarece ambele condiții pot crește riscul de boli de inimă, care tinde să crească după menopauză.
„Mai mult, antioxidanții și polifenolii din afine pot îmbunătăți fluxul sanguin către creier, pot spori memoria și pot proteja problemele de performanță mentală legate de vârstă”, adaugă Pallian.
Citește și: Ce aliment trebuie să mănânci în fiecare zi pentru a deveni mai frumos? Nu te-ai fi așteptat la asta
Ciuperci
Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru femeile de peste 50 de ani.
Superalimentul este bogat în antioxidanți, de care beneficiază problemele de sănătate cu care femeile în vârstă se luptă adesea - inclusiv sănătatea intestinului, rezistența la insulină, inflamația și stresul, conform Greeley.
Ciupercile expuse la UV conțin, de asemenea, vitamina D, un nutrient esențial pentru oase puternice.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
Kale
Varza Kale este un aliment important pentru femeile aflate la mijlocul vieții și după aceea, mai ales când vine vorba de sănătatea oaselor, a inimii și a creierului, împărtășește Pallian.
Iată de ce: Conținutul său ridicat de calciu și vitamina K păstrează densitatea osoasă și reduce riscul de osteoporoză și fracturi, care sunt mai frecvente după menopauză.
„Varza Kale poate susține, de asemenea, sănătatea inimii prin promovarea producției de oxid nitric, care îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială”, explică Pallian.
În plus, conține antioxidanți (gândiți-vă la luteină și polifenoli) care protejează țesutul cerebral prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Citește și: O femeie de 105 ani a împărtășit secretele longevității. 2 activități simple pentru o viață lungă
Nuci
„Datorită conținutului lor ridicat de acid alfa-lipoic, nucile sunt ideale pentru femeile de peste 50 de ani”, spune Pallian.
În organism, acidul alfa-lipoic se transformă două tipuri de acizi grași omega-3 care reduc inflamația și susțin sănătatea creierului, notează ea.
„Nucile pot stimula, de asemenea, memoria, starea de spirit și protecția neuronală prin compuși neuroprotectori precum vitamina E și melatonina”, adaugă Pallian.
Grăsimile sănătoase din nuci pot reduce colesterolul LDL („rău”), protejând potențial împotriva bolilor de inimă.
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
Avocado
Dacă aveți peste 50 de ani, gândiți-vă să mâncați mai multe avocado. Grăsimile sănătoase și fibrele lor pot reduce colesterolul LDL și riscul de boli de inimă - care, din nou, crește drastic după menopauză.
În plus, avocado oferă luteină și vitamine B, oferind beneficii pentru sănătatea creierului.
Citește și: Dieta Nadiei Comăneci care îi menține silueta la 63 de ani. Alimentul pe care nu-l mănâncă de 20 ani
„Luteina promovează o mai bună circulație a sângelui către regiunile creierului responsabile de cogniție, [în timp ce] vitaminele B scad nivelul homocisteinei, care este legat de declinul cognitiv și demență”, spune Pallian.