Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a spus că nu acceptă ca medicii din spitalele publice să pretindă mită pentru serviciile medicale.
Întrebat ce va face pentru a combate fenomenul plicului în spitalele de stat, Rogobete a susținut că este vorba doar despre cazuri izolate, de netolerat.
„Nu cred că fenomenul mai este atât de răspândit cum era în urmă cu câțiva ani”, a adăugat ministrul.
Alexandru Rogobete: Mita în spitalele publice nu mai este un fenomen atât de răspândit
Rogobete a adăugat că, de luna aceasta, va introduce noi criterii de performanță pentru managerii de spitale și șefii de secție, iar aceștia din urmă vor putea fi evaluați direct de pacienți, printr-un formular online.
„Nu admit un asemenea comportament. Nu vreau să se generalizeze. Nu cred că fenomenul mai este atât de răspândit cum era acum ani de zile.
Mai sunt cazuri izolate, de netolerat, evident”, a spus Alexandru Rogobete.
Citeşte şi: Românii vor confirma prin SMS serviciile medicale primite, ca măsură anti-fraudă în sistemul sanitar
Luna trecută, trei medici de la Spitalul Militar Carol Davila din București au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile în urma acuzațiilor de luare de mită.
Doctorii primeau plicuri cu bani și bancnote, ascunse printre hârtiile medicale lăsate de pacienți, pe care apoi le puneau sub tastatura computerului, potrivit stenogramelor și imaginilor din dosar obținute de Antena 3 CNN.
Ministrul Alexandru Rogobote a anunțat că va impune noi criterii de performanță pentru managerii de spitale și pentru șefii de secții.
Citeşte şi: Trei nuci au întârziat construirea unui spital, pe bani din PNRR. Cum a fost posibil?
De asemenea, pacienții vor avea posibilitatea să-i evalueze pe șefii de secție, după ce sunt externați.
„Intenția mea e să introducem criterii mai clare de performanță pentru managerii de spital și în premieră vom introduce criterii de performanță și pentru șeful de secție
În indicatorii de performanţă, pentru şeful de secţie se va introduce satisfacţia pacientului.
Alexandru Rogobete: Mita în spitalele publice nu mai este un fenomen atât de răspândit - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Pacientul, la externare, sau aparţinătorul, după caz, va completa un formular cel mai probabil tot online.
Acele sms-uri pe care le primiţi atunci când vă externaţi vor fi mai complexe.
Şi răspunsurile vor aborda nu doar întrebări dacă vi s-a cerut sau nu plată informală, ci vor aborda şi întrebări privind calitatea şi satisfacţia pacientului cu privire la unitatea sanitară şi la serviciul medical pe care l-a primit”, a spus ministrul.