2 ani și jumătate de când proiectul legii vaccinării e blocat în Parlament

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.01.2020 - 13:54

​Legea vaccinării, al cărei proiect este blocat de 2 ani și jumătate în Parlament, nu poate deveni subiect de controverse politice, atrage atenția Coaliția România Sănătoasă, subliniind că este responsabilitatea tuturor partidelor politice să adopte această lege.””””Ț

SHARE

Coaliția România Sănătoasă este formată din ONG-urile Asociația Mame pentru Mame (condusă de Ana Măiță) și Societatea Raționalistă Română (condusă de Ovidiu Covaciu, românul care a fondat cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet - grupul de Facebook "Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți").

Coaliția România Sănătoasă lansează un apel la toate partidele politice din România să susțină adoptarea legii vaccinării în Parlament:

"Coaliția România Sănătoasă face apel la responsabilitate și acțiune urgentă din partea tuturor partidelor politice în numele sănătății publice din România:

Legea Vaccinării nu poate deveni subiect de controverse politice. Este responsabilitatea tuturor partidelor politice să o adopte.

Coaliția România Sănătoasă a luat act cu surprindere și în același timp încântare de interesul crescut al politicienilor de a debloca Legea Vaccinării în contextul amenințărilor interne și externe la adresa sănătății populației.

Legea vaccinării a intrat în blocaj instituțional în urmă protestelor gălăgioase a mișcării anti-vaccinare lăsând copiii României pradă unei epidemii cu aproape 20 de mii de cazuri de rujeolă și 64 de decese.

Legea vaccinării în formă ei corectă, care să asigure, prin obligativitate, vaccinarea tuturor copiilor apți medical este fundamentală pentru întărirea prevenției în România, creșterea acoperirii vaccinale și oprirea epidemiilor care îmbolnăvesc copiii. De asemenea este fundamentală pentru îmbunătățirea logisticii din jurul Planului Național de Vaccinare, de la campanii de informare la întărirea lanțului de frig.

Fără Legea vaccinării statul român nu știe de fapt care este rată de acoperire a vaccinării, nu oferă medicilor vaccinatori soluții de actualizare a informațiilor și nu protejează copiii vulnerabili din familii fără acces la servicii medicale.

Speriați de termenul de ''obligativitate'' politicienii pare că au uitat că obligativitatea este un concept legal legitim și necesar în politicile pentru sănătatea și siguranță publică. O paralelă simplu de făcut poate determina o mai bună înțelegere a acestui mecanism social și o acceptare mai ușoară a conceputului legal de obligativitate: legea nu permite șofatul după ce consumi băuturi alcoolice pentru că poți ucide din culpă pe cineva. La fel, legea nu trebuie să permită să refuzi vaccinarea fără motiv medical pentru că poți ucide din culpă pe cineva.

Conform cu sondajul INSCOP comandat de Societatea Națională de Medicina Familiei, peste 81% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.

Fără Legea Vaccinării, România nu va avea un Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, o solicitare a Organizației Mondiale a Sănătății către toate țările cu legislație modernă în domeniul imunizărilor.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te