10.062 de cazuri noi de COVID. Alexandru Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.01.2022 - 11:59
Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus că nu mai vede urgența certificatului verde. Un număr de 10.062 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 32 de decese.

SHARE

"Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 15 ianuarie, ora 10,00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 10.062 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 32 de decese, dintre care 3 anterioare", a precizat GCS.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 4,62 cazuri la mia de locuitori, în creştere semnificativă faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat o valoare de 4,1 la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.

Citește și: Marian Vanghelie, reținut pentru trafic de influență la achziția de măști FFP2, tarabe și geluri

Incidența din București este de 2,6 ori mai mare decât sâmbăta trecută și de aproape 6 ori mai mare decât în urmă cu două săptămâni.

Citește și: Interlopul Bot, beat și fără permis, și-a izbit cu mașina rivalii și le-a răsturnat BMW-ul în șanț

Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde

Certificatul verde pentru locul de muncă nu a fost asumat politic, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24. El adaugă că în plin val 5 al pandemiei, acest certificat nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu este o victimă (a politicului, n.r.). Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID”, a spus Rafila.

El a explicat că unul din scopurile certificatului COVID este stimularea vaccinării.

„În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic”, a spus el.

„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care introducerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e principala sursă de transmitere, scade”, a adăugat Rafila.

„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a mai spus ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te