În opinia fostului ministru al Culturii, inițiativa Coaliției pentru Familie va duce la divizarea societății și „inventarea unui nou pseudo-inamic public, de parcă Soros și statul paralel nu erau de ajuns. Va urma, probabil, și un referendum despre cine nu este cu noi și ca noi este împotriva noastră. Acesta este planul PSD”.
„ Vedem, în jurul nostru, ascensiunea populismului și erodarea democrației. Lideri ai unor state europene ce s-au ridicat la putere printr-un discurs al urii și prin manipularea cetățenilor, ce au confiscat subiectele societății și le-au exploatat ca să divizeze. Asta au făcut acolo și asta fac și PSD-ALDE în România. Votez împotriva modificării Consituției pentru că mi se pare inacceptabil să divizăm acum societatea românească. Să decidă unii cetățeni ca alții să fie aruncați sub oprobriul public, pentru că s-au născut fiind altfel și trăiesc fiind altfel. Dimpotrivă, suntem datori să creăm o societate de oameni demni, care se respectă unii pe alții și vor să contribuie fiecare după mijloacele și puterile lui la ridicarea României din marasmul în care a fost adus de decenii de dictatură și umilință”, a declarat senatorul, pentru Newsweek România.
Citește și: Scandalul retragerii Strategiei de Educație Parentală din dezbaterea publică
Miercuri, inițiativa de modificare a articolului 48 din Constituție a fost scoasă de pe ordinea de zi a Senatului, după ce Alexandrescu a depus o sesizare la Biroul Permanent, în care a atras atenția că procedura după care a fost dezbătută inițiativa CpF în Parlament este neconstituțională. Votul în plenul Senatului urma să aibă loc la doar o zi după ce inițiativa a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate și la trei zile de când șeful PDS, Liviu Dragnea, a declarat că social-democrații vor referendum pentru modificarea Constituției în 7 octombrie.
„Când au depus inițiativa de modificare a Constituției, majoritatea PSD-ALDE a depus-o la Camera greșită, la Senat. Și-au dat seama după un timp, au scos-o de pe ordinea de zi și au trimis-o la Camera Deputaților.Au modificat apoi regulamentele Camerelor ca să nu mai aibă probleme și, culmea, tocmai aici au apărut problemele. USR a atacat la Curtea Constituțională modificarea regulamentelor, Curtea ne-a dat dreptate, însă PSD și ALDE au ignorat decizia CCR”, a explicat senatorul USR.
Citește și: Inițiativa CpF de modificare a Constituției, blocată în Senat
Coaliția pentru Familie, care a strâns circa trei milioane de semnături, cere modificarea articolului 48 din Constituție: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Prevederea, însă, se regăsește deja în Codul Civil.
Dacă inițiativa va fi aprobată de parlamentari, va fi organizat un referendum, care va costa 200 milioane de lei, bani care provin din Fondul de rezervă bugetară.
Contestatarii referendumului spun că măsura vizează interzicerea, chiar prin legea fundamentală, a căsătoriilor între persoanele de același sex. Amintim că România este una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu acordă nici un fel de protecție pentru cuplurile formate din persoanele de același sex (alături de Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia,n.r.).