Inițiativa de revizuire a articolului 48 din Constituție a fost scoasă de pe ordinea de zi a Senatului, după ce, marți, a primit vot favorabil în Comisia juridică și Comisia de constituționalitate a Senatului, a anunțat senatorul USR Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.
Parlamentarul a semnalat Biroului Permanent al Senatului că procedura de adoptare a inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie este neconstituțională, întrucât se încalcă principiul bicameralismului și al autonomiei parlamentare, Senatul fiind prima cameră care ar fi trebuit sesizată în acest caz.
„Toată procedura trebuie luată de la capăt, un vot acum nu ar fi valabil.Dintr-odată, se pare că asta i-a făcut să renunțe la demersul lor și să amâne”, a scris Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.
Inițiativa Coaliției pentru Familie, susținută de PSD, a primit vot favorabil în comisii la numai trei zile după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a a declarat că vrea organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în 7 octombrie.
Citește și: Câți bani va costa referendumul Coaliției pentru Familie
Și senatorul PNL Daniel Fenechiu a arătat că procedura este viciată, întrucât prima cameră care ar fi trebuit sesizată pentru dezbaterea inițiativei cetățenești era Senatul, nu Camera Deputaților.
"Nu poţi să modifici Constituţia, încălcând procedurile constituţionale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituţii, din 2003, nu există ordine preferenţială şi o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituţie sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care iniţiativa constituţională a Coaliţiei pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaţilor. (...) Riscul de a merge mai departe este ca în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR şi Curtea poate declara procedura neconstituţională", a explicat Fenechiu.
Coaliția pentru Familie, care a strâns circa trei milioane de semnături, cere modificarea articolului 48 din Constituție: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Prevederea, însă, se regăsește deja în Codul Civil.
Unul dintre mesajele promovate de Coaliția pentru Familie pe Facebook.
Dacă inițiativa va fi aprobată de parlamentari, va fi organizat un referendum, care va costa 200 milioane de lei, bani care provin din Fondul de rezervă bugetară.
Contestatarii referendumului spun că măsura vizează interzicerea, chiar prin legea fundamentală, a căsătoriilor între persoanele de același sex. Amintim că România este una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu acordă nici un fel de protecție pentru cuplurile formate din persoanele de același sex (alături de Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia,n.r.).
Citește și: UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român
Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE