Viktor Orban, la Tușnad: „Centenarul României nu e un moment festiv pentru maghiari”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2018 - 17:10

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că, pentru maghiari, Centenarul Marii Uniri nu reprezintă "un moment festiv".

SHARE

El a participat sâmbătă la cea de-a 29-a ediţie a Universității de Vară "Tusvanyos", defășurată la Băile Tuşnad, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România.

O tradiție pe care Orban o respectă an de an, încă de pe vremea când era tânăr lider al FIDESZ. De altfel, lui Orban i-a venit ideea creării actualei formațiuni de guvernământ din Ungaria după ce a participat, în anii 90, la dezbaterile de la Universitatea de vară ”Balvanyos”, așa cum era denumită pe atunci. 

"Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv", a spus Orban, potrivit site-ului agenției Agerpres. 

El a subliniat că "de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici".

”Elitele de la Bruxelles mai au doar 300 de zile”

În legătură cu evoluțiile politice din interiorul Uniunii Europene, Viktor Orban a catalogat drept îmbucurător faptul că "elitele politice" de la Bruxelles mai au "doar 300 de zile" până la viitoarele alegeri europarlamentare, care, în opinia sa, au o miză foarte importantă.

El le-a reproșat că au fost "părtinitoare" şi au eșuat în a da un răspuns la fenomenul migraţionist început în 2015. Potrivit premierului maghiar, Comisia Europeană trebuia să fie "un apărător al tratatelor" şi "nepărtinitoare", dar a aplicat "duble măsuri" pentru Europa Centrală şi de Est.

"Deci, ne bucurăm că mai au doar 300 de zile cei care mai sunt în Comisie", a spus Orban, potrivit www.agerpres.ro. 

”Planul Soros”

Liderul de la Budapesta a apreciat că una din problemele Europei este că ”își neagă valorile creştine", "cenzura a devenit generalizată", iar corporaţiile mari şi liderii politici europeni "controlează absolut tot".

"Avem o temă care ne face să ne concentrăm - elitele politice au gestionat bine sau nu fenomenul migraţionist? (...) Elitele politice care ne conduc acum sunt anxioase, pentru că în anumite ţări au câştigat anumite forţe care vor să implementeze acel plan pe care îl numim planul Soros, (...) care vrea să transforme Europa, (...) dar acesta nu va fi implementat dacă vom vota bine la europarlamentare", a completat Orban.

Planuri pentru Ungaria

Premierul Ungariei a adăugat că şi-a propus ca, până în 2030, țara sa să devină una dintre cele "cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti", precum și să contribuie la "ridicarea Europei Centrale", alături de ţările învecinate.

"Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (...) reţele energetice, (...) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă - să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc", a adăugat Orban. 

-----------------------

Foto: Szabolcs Panyi/ Twitter: @panyiszabolcs

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te