VIDEO Liderul AUR Iași, plătit de Academia Română, discurs idilic despre „dreapta” interbelică

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.08.2023 - 11:20

George Simion nu a mai ajuns la sediul AUR din Iași care ar fi trebuit să fie sfințit în prezența lui. Președintele filialei Corneliu Ciucanu este plătit de Academia Română și este autorul unor cărți despre extrema dreaptă din România interbelică.

SHARE

George Simion a fost așteptat la Iași pentru a sfinți noul sediu al AUR, dar nu a mai venit, așa cum a anunțat liderul filialei Corneliu Ciucanu.

„Ne-am adunat aici pentru a celebra slujba de sfințire a noului sediu al filialei Iași. Trebuie să îmi exprim părerea de rău că cel care era îndelung așteptat nu a mai reușit să fie prezent la această inaugurare. Probleme stringente l-au făcut să plece în altă parte, deși știa cât de importantă, semnificativă în evoluția oragnizației județene Iași este această inițitivă”, a spus cu oarecare ironie liderul filialei AUR Iași, Corneliu Ciurcanu.

Liderul partidului AUR este angajat al Academiei Române

El este cercetătator științific la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Române, filiala Iaşi. Potrivit singurei declarații de avere existente pe integritate.eu, Ciucanu a fost plătit în 2016 de Academia Română. De fapt, aceasta a fost singura sa sursă de venit, în jur de 2.000 de lei pe lună.

Liderul AUR Iași, plătit de Academia Română, discurs idilic despre „dreapta” interbelică

Ciucanu are o activitate publicistică însemnată, el abordând teme sensibile, dar foarte dragi partidului AUR. 

Potrivit paginii sale de prezentare de pe site-ul Academiei Române el este doctor în istoria dreptei românești. „A fost încadrat ca asistent de cercetare la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană (1995-1997), fiind avansat apoi cercetător ştiinţific (2000-2003). Din 2009 a devenit Doctor în Istorie la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii “Ovidius” din Constanţa, cu teza Din istoria Dreptei româneşti (1918-1941)”.

El a scris pe aceeași temă: 

Corneliu Ciucanu, în colaborare cu Gh. Buzatu, Cristian Sandache, Radiografia dreptei româneşti(1927-1941), Bucureşti, Editura F. F. Press, !996, 426p

- Dreapta românească interbelică. Politică şi ideologie, Iaşi, Editura Tipo Moldova, 2009, 486p;

- Alegerile parlamentare din 1937, în Omagiu istoricului Gh. Buzatu Focşani, Editura EMPRO, 19

În introducerea cărții sale „Dreapta românească” el are o atitudne binevoitoare față de această mișcare.

„Din grupările politice enumerate mai sus, doar Legiunea a avut o atitudine consecventă sub aspectul reprezentării politico-organizatorice, a apărut şi s-a dezvoltat în consonanţă cu mişcărileile radicale de dreapta din spațiul european, a practicat un discurs antiparlamentar constant şi a dezvoltat un ethos naţionalist propriu cu valenţe etico-religioase specifice.

Legiunea a adaptat realităţilor interbelice curente, idei și tendinţe antebelice, a preluat argumentele organiciste, gradualismul antiliberal al conservartorismului şi discursul antiliberal a redimensionsat retorica naţionalismului-democrat şi filonul sămănătorist reprezentat la începutul secolului XX, a potenţat tradiţionalismul ortodox prin înregimentarea tinerilor intelectuali”, scrie Ciucanu.

Nicio vorbă despre ororile comise în cele două decenii de existență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te