„Deşi lucrau la un pachet de legi mai amplu pentru protecţia copiilor împreună cu organizaţia Salvaţi Copiii România, deputaţii USR PLUS au decis să depună această propunere de urgenţă, în contextul în care au primit foarte multe mesaje din partea cetăţenilor îngrijoraţi de rezultatul alegerilor de duminică, când Bogdan Davidescu, primarul comunei Şotrile din Prahova, condamnat pentru pornografie infantilă, a fost reales. Peste 50 de parlamentari au semnat deja pentru a susţine această iniţiativă”, arată un comunicat de presă al forrmaţiunii.
Conform sursei citate, unul din cinci copii din Europa cade victimă unei forme a abuzului sexual, iar 90% din aceste cazuri nu ajung vreodată în atenţia poliţiei sau a instanţelor.
Citește și: Clotilde Armand câștigă în instanță: desființarea a trei structuri ale Sectorului 1, legală
Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului recunoaşte dreptul copiilor de a fi protejaţi împotriva oricăror forme de violenţă. Abuzul sexual asupra copiilor este considerat una dintre cele mai grave infracţiuni care produc suferinţă copiilor şi ale cărei efecte de natură fizică, psiho-emoţională, comportamentală şi socială se răsfrâng, inclusiv pe termen lung, asupra vieţii lor.
În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor este la un nivel acut: deşi 800 de fete sub 15 ani devin mame în fiecare an, doar 300 de inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor ajung să fie trimişi în judecată.
Citește și: Hackerul român care a creat virusul troian Gozi, arestat la Bogota. Era căutat de americani din 2013
„Obiectivul acestui proiect de lege este să corecteze ceva ce n-ar fi trebuit să existe vreodată. Să reparăm legile proaste care au permis acestor infractori şi abuzatori să ajungă vreodată în fruntea primăriilor sau a altor instituţii ale statului. Dacă acest proiect de lege este important şi pentru tine, scrie-i parlamentarului din circumscripţia ta şi îndeamn-o / îndeamnă-l să îl susţină”, a spus Diana Stoica.
La rândul său, Cătălin Teniţă a afirmat că USR PLUS crede că „persoanele care au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni grave împotriva copiilor nu pot să fie alese să gestioneze comunităţi sau să decidă legi pentru întreaga naţiune”.
Proiectul propune completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale publicată în Monitorul Oficial nr. 349 din 20 mai 2015, Partea I şi a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor publicată în Monitorul Oficial nr. 553 din 24 iulie 2015, Partea I, cu următoarele prevederi:
„Nu pot fi alese persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi rele tratamente aplicate minorului, dacă victimele sunt minori la data săvârşirii faptelor şi nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare”, scrie News.ro