Un pesedist controversat, nominalizat de Iohannis pentru conducerea SIE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.06.2018 - 20:22

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare Parlamentului în care propune numirea lui Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), anunţă Administraţia Prezidenţială.

SHARE

SIE nu mai are director din septembrie 2016, când Mihai Răzvan Ungureanu a deminisionat, invocând motive personale. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie, în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Petru-Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.
El este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Naţională, Academia Naţională de Informaţii, şi doctor în Ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii.

Citește și: Vlase, nominalizarea pentru SIE, blocat de Dragnea de trei ori să ajungă ministru

Presa a relatat că Petru-Gabriel Vlase, vicepreședinte PSD, a fost propulsat în politică de către Viorel Hrebenciuc. De altfel, numele acestuia ar fi apărut și în dosarul retrocedărilor în care fostul lider pesedist din Bacău a fost judecat. Vlase ar fi negat legăturile sale cu acest caz și, în plus, nici nu a fost inculpat. În schimb, în presa locală ar fi apărut informații despre alte scandaluri cu retrocedări din perioada când actualul nominalizat pentru conducerea SIE era subprefect de Bacău. 

Petru-Gabriel Vlase a fost inițial un apropiat al fostului premierilor Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar nu  a fost niciodată nominalizat ca ministru. Unele surse afirmă că s-ar fi opus chiar Liviu Dragnea, de mai multe ori. Ulterior a fost ales vicepreședinte al PSD la congresul din martie, moment controlat de către actualul lider pesedist.

În prezent, Serviciul de Informații Externe este condus de către generalul Silviu Predoiu, prim adjunct, dar acesta urmează să se pensioneze în luna august. Vasilică Sarcă, cel de al doilea adjunct, s-a pensionat în luna mai. 

___________

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.