Statul român a anulat gratuitea pentru transport acordată ucrainenilor care au fugit de război

DE Remus Cernea | Actualizat: 02.04.2023 - 12:23
Criza refugiaților - Foto: Profimedia Images

România nu mai acordă gratuitate pentru transport refugiaților ucraineni, potrivit unui document oficial obținut de Newsweek România. Ministerul Transporturilor susține că nu mai are bani pentru un ajutor care a costat statul român 6 milioane euro anul trecut.

SHARE

La ultima întoarcere în țară din Ucraina, am fost contrariat să constat că în gara Suceava nu li se mai oferă refugiaților gratuități la transportul cu trenul. Întrucât auzisem din presă că totuși se acordă acest ajutor pentru primele 5 zile de la intrarea în România, am discutat cu doamnele de la casele de bilete.

Citește și: Rusia, la președinția Consiliului de Securitate al ONU din aprilie. Noua Ordine Mondială, pe agendă

Ele, evident, nu aveau nici o vină, ci doar respectau directiva pe care o primiseră. Astfel că am făcut demersuri la Ministerul Transporturilor și la Palatul Victoria pentru a afla cum stau lucrurile de fapt. Am primit răspunsul atașat acestui mai jos în care este confirmat oficial faptul că, începând cu ianuarie 2023, statul român nu mai acordă deloc sprijin pentru transport refugiaților ucraineni.

Citește și: FOTOREPORTAJ Din Ucraina, la București: Cele două fețe ale războiului. Drama refugiaților 

Pe parcursul anului 2022, refugiații ucraineni au avut gratuitate pe transportul feroviar de pe teritoriul României.

Citește și: Rusia pregătește avioane Su-24 și rachete Iskander-M împotriva scutului antirachetă din România

Acest suport a costat destul de puțin statul român, doar cca 6.5 milioane de Euro (32.393.064,99 lei) pe parcursul anului 2022, dar a însemnat foarte mult pentru cei aflați într-o situație vulnerabilă și a căror viață s-a schimbat radical din cauza brutalităților aduse de ruși în Ucraina. Pe lângă sprijinul material propriu-zis, a fost și semnul că statul român este solidar cu drama ucrainenilor și că încearcă să ajute. 

Statul român a anulat gratuitea pentru transport acordată ucrainenilor

În acest context, în luna ianuarie, guvernul a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern conform căreia cetăţenii străini şi apatrizii care provin din Ucraina şi intră în România vor beneficia, în 2023, de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre.

În final, nici măcar Hotărârea de Guvern privind cele 5 zile nu a mai fost adoptată, sprijinul pentru refugiați fiind complet suprimat. Or, acest lucru este un gest deloc onorabil pentru Ministerul Transporturilor și pentru Guvernul României.

Iar în tot acest timp propaganda vocilor populiste de tipul doamnei senator Diana Șoșoacă promovează fake-news cum că statul român ar acorda sume mari refugiaților. Narațiunile pro-ruse utilizează orice fel de minciuni pentru a ostiliza cetățenii români contra refugiaților ucraineni, în timp ce statul taie complet sprijinul acordat anul trecut cetățenilor din țara vecină afectată de război.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te