Reduceri de taxe pentru românii cu venituri mici. Ce reformă fiscală pregătește Guvernul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.04.2024 - 12:31
Ministerul Muncii vrea reducerea taxării pentru românii cu venituri mici Foto: Facebook- Simona Bucura Oprescu - rol ilustrativ

Un proiect aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii prevede scăderea taxării muncii pentru familiile cu 2 sau mai mulți copii. În document mai sunt prevăzute și alte soluții

SHARE

Ministrul Simona Bucura Operscu, spune că de anul viitor taxarea muncii pentru familiile cu copii ar putea să scadă. Ministerul Muncii a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale pentru implementarea performantă a politicilor familiale, precum și a indicatorilor de performanță în domeniul politicilor familiale.

Documentul prevede, de asemenea, sprijinirea tinerelor familii să aibă acces mai ușor la locuințele sociale.

Românii cu copii vor avea taxe mai mici. Ce reformă fiscală pregătește Guvernul

PSD a transmis că această nouă măsură vine în completarea propunerilor care urmăresc îmbunătățirea situației financiare a tuturor românilor și reducerea inegalităților sociale și economice. 

Prin proiectul de Hotărâre de Guvern, Premierul Marcel Ciolacu și echipa sa pregătesc un cadru legislativ și instituțional pentru implementarea performantă a politicilor familiale în vederea asigurării bunăstării familiei.

Scopul principal este acela de a sprijini, prin deduceri, românii cu venituri mici. Se vor reduce astfel riscul de sărăcie și excluziunea socială și se va crea baza pentru compensarea costurilor cu creșterea copiilor în bugetul gospodăriei.

Principalele prevederi din proiect vizează:

- Sprijinirea familiilor cu 2 sau mai mulți copii prin scăderea taxării muncii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul de copii

- Sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la locuințe sociale/cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat

PSD propune un sistem de deduceri sustenabil

Pentru 2025, România și-a asumat în Planul de Redresare și Reziliență, o reformă fiscală, însă unele măsuri trebuie luate mai rapid - mai ales în ceea ce privește familiile cu copii.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, prin deduceri la impozitul pe venit în viitor şi un sistem național de asigurări se va asigura baza necesară dezvoltării unor servicii de învăţământ şi after-school, grădiniţe, creşe şi instituţii spitaliceşti private.

Liderul PSD anunțase anterior faptul că Guvernul vrea să încurajeze românii să aibă cât mai mulţi copii şi pregăteşte o serie de măsuri în acest sens. Părinţii ar putea beneficia de noi deduceri de la impozitul pe venit, de 10% din salariu, în funcție de numărul de copii.

Cum este în alte țări

În țările dezvoltate, statul sprijină familiile cu copii. 

De exemplu, în Franţa, o familie cu doi copii cu venit anual de 30.000 de euro net este scutită de impozit pe venit. O familie cu un copil, care câştigă aceeași sumă anual, plăteşte circa 200 de euro impozit pe venit. Taxele cresc pe măsură ce cresc şi veniturile.

În Germania, în schimb, familiile pot deduce circa 9.000 de euro din venitul lor anual, putând opta și pentru o alocație fixă de 250 de euro pe lună, pentru fiecare copil.

Cele mai importante măsuri propuse de proiectul de HG

             Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.

             Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat. Tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.

             Reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari prin reducerea decalajelor de dezvoltare socio-economică

             Stimulente acordate tinerilor absolvenţi ca să profeseze în școlile din localitățile rurale – acces la locuințe construite pentru personalul din Sănătate şi Învăţământ, sporuri la salariu.

             Încurajarea si dezvoltarea unor proiecte dedicate zonelor expuse riscului de depopulare prin migrație internă și externă: dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apa curentă, în mediul rural și urbanul mic, accesul la rețeaua de canalizare, dotarea locuinţelor cu baie în rural şi urbanul mic.

             Construirea de creșe și grădinițe, în special, în orașele cu deficit semnificativ de locuri pentru învățământul preuniversitar.

             Creşterea accesului la servicii medicale în rural: reînființarea dispensarelor comunale, construirea de centre comunitare integrate, construirea spitalelor regionale, dezvoltarea reţelei de medici de familie în rural.

             Creșterea atractivității exercitării profesiei de asistent social în mediul rural, prin creșterea salariilor/acordarea unor sporuri și a unor facilități.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te