Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.07.2020 - 17:52

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a decis să blocheze legea carantiei și izolării deși colegii săi din PSD de la Camera Deputaților au votat-o. Cazanciuc nu este la prima inițiativă controversată.

SHARE

Robert Cazanciuc a susținut din Senat un proiect de lege care încurajează furtul. Proiectul spunea cam așa: dacă furi și nu ești prins rămâi cu bani. Poți fura, în continuare, cu grija de a nu fi prins de autorități. Când ești prins, Cazanciuc voia ca hoțul să scape de urmărirea penală dacă dădea banii înapoi plus încă o sumă. Cazanciuc a adus ca argument că primul furt nu este cu intenție, ci o greșeșală omenească.

În ședința din 29 mai 2018, Cazanciuc expune punctul de vedere prin care primul furt să fie iertat de urmărirea penală:

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul de lege vine să răspundă, practic, unei nevoi sociale în momentul de față, și anume aceea de a concentra eforturile statului, de a canaliza eforturile societății pe recuperarea posibilelor prejudicii produse prin contravenții sau infracțiuni și nu prin trimiterea oamenilor la închisoare, cum, din păcate, se întâmplă uneori.

De aceea, proiectul de act normativ acordă o șansă celor care nu fac din evaziune fiscală o profesie, ci, pur și simplu, din diverse motive, se întâmplă să greșească. De aceea, textul spune în felul următor:

„În cazul posibilelor infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul va acoperi integral prejudiciul propus prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune o singură dată renunțarea la urmărire penală.

Titularul acțiunii penale, statul, poate renunța la urmărirea penală dacă prejudiciul este recuperat integral plus penalitățile datorate față de baza de calcul, majorat cu 50%”, cum spuneam, o singură dată.

Este, până la urmă, ceea ce ar trebui să se întâmple în fiecare țară normală, și anume să recuperăm prejudiciile și nu să sancționăm disproporționat față de fapta comisă anumiți oameni.

În esență, aceasta este propunerea.

Vă propunem un raport de admitere, cu amendamente admise și respinse.

Mulțumesc.”

În aceași zi, Senatul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală în cazul în care achită integral prejudiciul, la care se adaugă 50% din suma datorată de cel în cauză. Exact ce își dorea Cazanciuc.

Proiectul a fost adoptat de Parlament la finele anului 2018, dar Curtea Constituțională a decis, în martie anul trecut, că este neconstituțional. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te