Scutirile de taxe pentru insule precum Belina lui Dragnea, respinse de Curtea Constituțională

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.02.2021 - 23:51
Șerban Nicolae a vrut să îi facă un ultim serviciu lui Liviu Drangea. Nu s-a putut. Foto: Euronews

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege propusă de către Șerban Nicolae și adoptată pe ultima sută de metri în Parlamentul controlat în majoritate de PSD.

SHARE

Parlamentul a adoptat în noiembrie, pentru a doua oară, o lege care instituia scutiri de taxe și reduceri de TVA la hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice.

Inițial erau facilități fiscale și pentru jocurile de noroc, dar au fost eliminate în cele din urmă.

Proiectul de lege a aparținut lui Șerban Nicolae, propus încă din perioada când fostul lider al PSD Liviu Dragnea controla insula Belina, de pe Dunăre. Curtea Constituțională a mai respins o dată propunerea legislativă pentru că încalcă normele constituționale.

„Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea obiecțiilor de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată din nou, miercuri, CCR, într-un comunicat. 

Sesizările împotriva legii lui Șerban Nicolae au fost depuse de Președinția României și de către Guvern

Preşedintele indica faptul că, pentru terenurile respective, actul normativ prevede scutirea de la plata taxei pe teren, stabilind în acest scop o derogare expresă de la aplicarea prevederilor Codului fiscal.

Pentru activităţile economice autorizate, proiectul includea neaplicarea dispoziţiilor Codului fiscal prin care se stipulează impozitarea unei cote de 5% asupra veniturilor înregistrate şi obţinute din activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor, iar în privinţa activităţilor economice autorizate le este aplicabilă reducerea valorii la o cotă de 5%. În ceea ce priveşte construcţiile şi activităţile economice, se prevede că taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit Codului fiscal se reduc cu 50%.

Şeful statului preciza că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce, potrivit dispoziţiilor Constituţiei, necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanţare. El adaugă şi obligaţia solicitării fişei financiare.

„Solicităm Curţii Constituţionale să constate că nu au fost îndeplinite condiţiile legale şi constituţionale referitoare la solicitarea fişei financiare nici de către iniţiatorul propunerii legislative şi nici de către Parlament, ceea ce atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii deduse controlului, prin raportare la dispoziţiile art. 138 alin. (5) din Constituţie", se arată în sesizare.

Preşedintele Româniai a mai precizat că, potrivit acestei legi, insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, precum şi unele părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare - sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr. 107/1996. Aşadar, rezultă că aceste categorii de terenuri se exceptează nu doar de la unele norme ale Legii nr. 107/1996, ci de la întreaga lege, regimul stabilit prin acest act normativ neaplicându-se respectivelor terenuri, subliniază şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te