România va despăgubi 15.000 de evrei, victime ale persecuției din Al Doilea Război Mondial

DE Elena Andrei | Actualizat: 03.05.2022 - 09:53
Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen/foto: timesofisrael

Guvernul României va recunoaște documentația oficială israeliană ca fiind valabilă pentru primirea pensiilor guvernamentale care acordă ajutor financiar suplimentar supraviețuitorilor de origine română.

SHARE

O nouă politică guvernamentală românească va acorda eligibilitate pentru pensii, ca despăgubire pentru evreii care au fost persecutați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru 15.000 de supraviețuitori ai Holocaustului, scrie ynet.

După un lung proces de negocieri între Guvernul României și Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, Ministerul Egalității Sociale, Ministerul de Externe și Centrul Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, România va recunoaște documentația oficială israeliană ca fiind valabilă pentru a primi pensii și servicii sociale de la România.

Prin lege, supraviețuitorii Holocaustului care au fost sau sunt în continuare cetățeni români și au fost persecutați din cauza religiei lor între anii 1940 și 1945, au dreptul la pensie de la Guvernul român, pe lângă sumele pe care le primesc din Israel sau din alte țări.

Până la această dată, România nu recunoscuse documentațiile oficiale ale Israelului ca dovadă a eligibilității pentru pensii și excepta doar documentele din arhivele proprii.

Citește și

VIDEO Criză alimentară mondială după închiderea porturilor ucrainene la Marea Neagră luate de ruși

Preşedintele Germaniei vine pe 4 mai la București. Securitatea euroatlantică, pe agenda discuţiilor

Acordul urmează să fie semnat și să aibă valabilitate legală în următoarele zile, punând bazele instituțiilor românești să recunoască aproximativ 15.000 de supraviețuitori ai Holocaustului, ca eligibili pentru pensii suplimentare de la Guvernul român.

Suma cumulată a sprijinului financiar depinde de timpul petrecut de fiecare supraviețuitor pe teritoriul României în timpul războiului.

Însă, pentru că Germania l-a recunoscut în noiembrie ca „ghetou deschis”, ghetoul de la București nu va fi inclus în noul acord.

Decizia Germaniei a acordat asistență socială retroactivă pentru 3.000 de supraviețuitori ai Holocaustului care trăiesc în Israel și pentru 2.000 de văduve și moștenitori. Aceasta include peste 1.200 de supraviețuitori ai Holocaustului care au trecut prin ghetoul de la București și care au emigrat în Israel după octombrie 1953 care până în prezent au primit doar granturi anuale.

Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen, a spus că aceasta este o misiune de urgență, deoarece supraviețuitorii Holocaustului nu mai au mulți ani de viață. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a îmbunătăți starea economică a supraviețuitorilor, a spori serviciile ce le sunt oferite și a le permite să îmbătrânească cu demnitate”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te