România nu a primit clemență de la Curtea de Justiție a UE. Ce amendă va primi

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.10.2018 - 14:23
Foto Clujust.ro

România nu ratează nici o ocazie de a se face de râs la nivel european. După premierul Viorica Dăncilă a venit rândul lui Radu Canțăr, agent guvernamental cu rang de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

SHARE

Radu Canțâr a trimis o scrisoare de trei pagini la Curtea de Justiție a Uniunii Europeane (CJUE) prin care a cerut clemență de o lună de zile pentru a depune un memoriu în apărarea României, deși a avut două luni la dispoziție. 

Comisia Europeană a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să condamne România la plata unei amenzi de aproximativ 2,33 milioane euro pentru că nu s-a transpus în legislația românească Directiva 2015/849/UE privind combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului.

 Avizul a fost publicat luni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre ale UE aveau obligația de a transpune Directiva până la  26 iunie 2017, dar guvernul român nu a transpus-o nici până în ziua de azi. 

România trebuie să depună un memoriu de apărare în acest caz până pe 29 octombrie 2018. La acest termen se mai adaugă 10 zile pentru considerente de distanță. „În acest context, considerăm că termenul procedural pentru depunerea memoriului în apărare este, în mod obiectiv, scurt prin raportare la numărul autorităților naționale care trebuie consultate și la volumul informațiilor care trebuie gestionate. Pe cale de consecință, solicităm prelungirea cu o lună a termenului de doua luni acordat pentru depunerea memoriului în apărare in cauza C-549/18”, a cerut agentul Radu Canțăr. Cererea a fost respinsă. 

Radu Canțăr: „Întrebați inițiatorii”

Comisia Europeană solicită CJUE să oblige România la plata unor penalități pentru încălcarea obligației de comunicare a măsurilor de transpunerea a Directivei 2015/849/UE în cuantum de 21 974,40 euro pe zi de la data pronunţării hotărârii în prezenta cauză. 

Totodată se mai solicită ca România să fie obligată „la plata unei sume forfetare, bazate pe un cuantum zilnic de 6 016,80 euro, înmulţit cu numărul zilelor care s-au scurs începând din ziua următoare expirării termenului de transpunere stabilit în directiva în cauză până la data îndeplinirii obligaţiilor de către România, sau, în lipsa îndeplinirii obligaţiilor, până la data pronunţării hotărârii de către Curte, sub rezerva depăşirii sumei forfetare minime de 1 887 000 euro”. 

Comisia Europeană solicit inclusivă plata cheltuielilor de judecată. 

Întrebat cine își va asuma amenda, Radu Canțăr a declarat sec pentru Newsweek România: „Întrebați inițiatorii”. 

No comment!

Agentul guvernamental Radu Canțăr pare depășit de anvergura și implicațiile funcției pe care a o deține. Acesta a informat CJUE că există în legislația națională mai multe norme care asigură transpunerea parțială a Directivei. „Respectivele norme nu au fost notificate Comisiei ca măsuri de transpunere a Directivei 2015/849, însă autoritățile române analizează, în acest moment, inclusiv posibilitatea notificării lor”, a declarat Radu Canțăr. Dar România era obligată să transmită aceste transpuneri. 

Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE a precizat pentru Newsweek România că nu vrea să comenteze. „Nu mai vreau să fac nici un fel de afirmații. Nu vreau”, a declarant Canțăr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te