Rareş Bogdan: Preferam ca ordonanța privind noul regim fiscal să lipsească

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2023 - 12:04
Rareş Bogdan: Preferam să lipsească - Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan spune că ar fi preferat ca ordonanța privind noul regim fiscal să lipsească, dar este bine că "a fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește, rămâne 19%".

SHARE

"A fost tare greu de obținut, dar TVA generală nu crește, ramane 19%", spune Bogdan.

"Preferam", explică acesta, "ca Ordonanța privind noul regim fiscal să lipsească, dar ne consolăm cu ideea că, față de varianta propusă acum 3 luni, nu este atât de distrugătoare, poate fi considerata ingurgitabilă".

Rareş Bogdan: Preferam să lipsească

Mai jos, ce spune Rareş Bogdan:

"A fost nevoie de calcule, de argumente fără dubiu, de schimburi de idei si uneori certuri violente, cert este că am reușit, cu eforturi uriașe, să păstrăm cota unică de impozitare la 16%, iar cota generală de TVA rămâne 19% (Comisia ne cerea creșterea cu 1 pct procentual la fiecare 6 luni).

În linii mari, vorbim de reducerea cheltuielilor statului, creșterea veniturilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale, impactul cumulat ajungând la 22 miliarde.

Avem un angajament în fața Comisiei Europene, angajament care ne permite accesul la banii din PNRR și celelalte linii de finanțare europene. Fără ele, punem stop investițiilor și rămânem la același nivel de trai, cu aceeași infrastructura, ca sa nu spun ca intram in faliment!

Citeşte şi: Rareş Bogdan, despre liste comune PNL-PSD la alegeri: „Singura şansă a PNL este să meargă singur”

Câteva măsuri:

***plata în România a impozitului realizat de marile companii

***TVA de 5% pentru energie (gaze, curent, energie termică, lemne de foc)

***scad cheltuielie cu aparatul birocratic: reducerea cu 25% a nr. secretarilor de stat și cu 50% a consilierilor de la cabinetelor șefilor din administrația locală, desființarea a 204.000 de posturi vacante în ministere și instituțiile publice, dispare funcția de șef de birou, se reduce nr. de funcții de conducere de la 12% la 8%

***în companiile de stat: se reduce numărul consilierilor, adjuncților, al tuturor funcțiilor de conducere; se limitează indemnizațiile membrilor CA la maximum 3 salarii brute, iar componența CA-urilor este de asemenea diminuată; tot aici: criterii de perfomanță și diurnă ca restul lumii

Citeşte şi: Rareș Bogdan susține că „este exclus ca PNL să iasă de la Guvernare” și că Ciolacu nu va demisiona

***TVA 19% pentru produsele cu conținut ridicat de zahăr (excepție: biscuiți și cozonac)

***TVA la cărți și evenimente culturale rămâne 5%

***impozitul pe dividende va fi 8%, a fost o lupta grea si complicata, s-a dorit initial cresterea la 16%, apoi la 12, apoi “macar” la 12%! Ne-am opus vehement si a ramas totusi la 8%!

***Nu va fi suprataxată proprietatea cumulate, rămâne un 0,3% pentru imobile individuale si doar pentru ceea ce depășeste 500.000 de euro si scotand creditul bancar daca el exista, varianta initiala era de 1% (!!!) si privea proprietati imobiliare cumulate!

Era distrugatoare si comunistoida aceasta taxa! Nici aceasta nu este de aplaudat, asta e clar, putea sa lipseasca, insa nu este inacceptabila, totusi

***Majoritatea facilităților pentru Construcții, Agricultură și IT rămân

Anticapitalism

***Rămâne pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi, s-a dorit coborarea initiala a pragului la 100.000 eur, apoi la 250.000 eur, din fericire dupa discutii multe si argumente prezentate s-a ramas la pragul la cifra de afaceri de 500.000 și a fost eliminat dupa multe discutii in contradictoriu pragul de 30% pe profitabilitate (discriminatoriu, periculos), anti capitalist de-a dreptul.

Faptul că n-am reușit să eliminăm creșterea de la 1 la 3% a imp. pe cifra de afaceri la microîntreprinderile cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro este o mare neîmplinire, dar repet, față de varianta inițiale, această OUG este mai puțin nocivă, chiar si cu aceasta masura pe care nu am dorit-o deloc nici eu si nici alti colegi!

Facilităţi fiscale

***Se instituie impozit pe cifra de afaceri peste 50 de milioane la companii care nu au declarat profit în ultimii 1/3 ani. NU e un impozit adăugat pentru cei care achită impozit pe profit, ci se aplică după deducerea investițiilor si obliga practic orice jucator economic mare sa plateasca totusi si ceva impozit in tara aceasta, sa nu mai aplice vesnicele sisteme de deduceri fiscale cu companiile mama din exterior

***prag pentru impozitul la profesiile liberale (alternativa era fără prag și ar fi fost afectate 268.000 de persoane). Plafonarea CASS la PFA-uri

***facilități fiscale pentru investițiile directe de peste 50 milioane de euro

***pentru instituțiile autonome aflate în coordonarea parlamentului - taxă de 80% din rezultatul net, limitarea salariilor șefilor, cheltuieli ca în sistemul public, anularea posturilor vacante

***salariul minim brut pe țară garantat în plată crește la 3300 de lei din oct. 2023."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te